Лиана Димитрова показва експозиция RECYCLE YOURSELF

Как да рециклираш себе си? Как да се отървеш от зациклянето? Как да изхвърлиш ненужния вече баласт, за да балансираш правилно? Да преработиш отпадъчното, за да създадеш сърцевина отново… Игра на думи, игра на смисли. Въпроси, които Лиана Димитрова задава в новата изложба на варненската галерия A&G Art Meeting.

Да смачкаме живота си, да го изхвърлим в кофата, след което да го извадим, изгладим, сглобим, преоткрием: рециклираме. В това наше време, в което е толкова модерно да живеем био, еко, органик, да рециклираме, отделяме, да сме вегетарианци, вегани и тем подобни извънземни. Да четем нонстоп етикети, за да се предпазим от поредните Е-та, да си купуваме bio продукти от специализирани места…

Това е да си модерен и актуален днес, нещо като религия, като закон, от който ако кривнеш, не си cool. Тази агресивна динамика, в която даже не разбираме защо ни се налага да сме толкова бдителни над всекидневните си нужди. Шокът на новото време, скандалът на ежедневието и загубата на личното са символ на една друга реалност. Тази, в която липсва толерантност към себе си.

Как оцеляваме в динамиката на този нов вид живот – на обороти и същевременно съхранявайки СЕБЕ СИ? Колко често се обръщаме навътре към своето Аз, търсейки, преоткривайки се, откъдето толкова агресивно се опитва външната среда да ни отдалечи.

Recycle е обръщане към себе си.

В творбите на Лиана няма готови отговори. Има философско-художествено търсене в силно експресивни картини. Като съвременен визуален артист, нейната същност е в смелото движение, в откриването на нови форми за изразяване, които прекрачват обичайните граници. Точни са думите на А. Халамян за визуалния език на авторката: „Богата цветова палитра, динамичен изказ с бушуващ подтекст.”

Лиана Димитрова е родена във Варна през 1981 г. Завършва Националната художествена академия в София през 2003 г., специалност „Книга и печатна графика/Илюстрация“. Има четири самостоятелни изложби и множество участия в групови изложби за съвременно изкуство в Европа, Северна Америка и Азия, както и във фестивалите „Процес – пространство” от 2000 – 2010 г., CONTEMPO 2012, „Август в изкуството” 2014. Живяла и работила в Африка и Канада, специализирала в Италия и Испания. В момента работи в София като криейтив директор на списание за политическа култура „a-specto”.