Лекоатлети от Варна с куп медали и рекорди на Балканиада в Сърбия

Ветераните лекоатлети на Варна се завърнаха с 11 медала и три подобрени държавни рекорда от зимните Балкански игри в зала в Белград. Общо 3 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала спечелиха варненци, които участваха с 15 състезатели.
Атанаска Димитрова подобри два държавни рекорда – на дълъг и троен скок. Тя спечели и злато на дълъг скок. Шампиони станаха също Веселин Василев – хвърляне на гюле, и Мирослав Радуканов – троен скок. Сребърни медалисти са: Атанаска Димитрова – троен скок, Кина Монева – гюле, Илиян Чакъров – 800 м, Миро Радуканов – дълъг скок, Йордан Генов – 60 м с препятствия, Пламен Дойчев – дълъг скок.
Йордан Генов единствен спечели три отличия, тъй като завърши и трети 400 метра и троен скок. Постижението му в тройния скок е нов републикански рекорд.
„В тройния скок един сърбин опита да командва съдиите, като излизаше откъдето си иска от пясъка, а после имаше претенции от коя последна стъпка да мерят скока му. Прави чест на реферите обаче, че не му се подчиниха. Същото се случи и във финала на 60 метра с препятствия. Той два пъти направи фаул и логично бе дисквалифициран. Отиде при съдията и му се сопна: „Как е възможно в Белград сърбин да дисквалифицира сърбин”, разкри за „Народно дело Седмицата” Йордан Генов. Той останал впечатлен от добрата организация на домакините. „Ако на предната Балканиада в Турция чакахме половин час, че и два награждаването за медалите, сега всичко ставаше минути след финалите и не се стигна до изнервяне и напрежение”, каза още Генов. Варненецът похвали за постигнатото и хомогенния състав на Словения, която ще е домакин на Балканиадата на открито през септември: „Явиха се с над 50 състезатели във всички възрастови групи и се представиха на високо ниво, с което загатнаха колко силни ще бъдат у дома през есента.”