Лекоатлети от Варна превзеха Мадрид и се снимаха с… Роналдо

Венета Христова направи силен дебют на европейско първенство
Йордан Йорданов се справи със сериозно предизвикателство

Трима състезатели на варненския СК „Атлетик” се представиха достойно на 12-ото европейско първенство по лека атлетика за ветерани в Мадрид. Венета Христова се класира четвърта на скок дължина, в същата дисциплина при мъжете Владимир Владимиров е седми, а Йордан Йорданов завърши шести на троен скок и осми на петобой.
В проявата участваха над 3800 лекоатлети-ветерани от около 40 държави в 7300 старта.
Любопитно е, че Венета Христова записа дебют на такова голямо първенство, а Йордан Йорданов се справи със сериозно предизвикателство – стартове в пет дисциплини в рамките на пет часа без почивки между тях. Каленият в такива състезания боец Владимир Владимиров пък, въпреки многобройните травми, влезе в топ 8.
Като цяло тримата варненци изпълниха програмата минимум – класиране в десетката.
И след задължителната, изключително трудна програма, последва „волната” – запознаване със забележителностите на испанската столица Мадрид, най-старият град в Европа и трети по големина след Лондон и Берлин.


Разположен по двата бряга на река Мансанарес, в централната част на страната на площ от 604,3 кв.км, Мадрид е втората най-висока столица на Стария континент след Андора ла Веля, дом на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля.
За краткото свободно време, с което разполагат, ветераните успяват да посетят някои от най-интересните места в града.
Обиколката извън пистата тръгва от Кралския дворец – домът на кралското семейство, което го посещава само по официални поводи. А си живее в друг, по-малък дворец, който варненци така и не успяват да открият.
Този, големият дворец, е построен през 1755 г. на мястото на стара крепост от X век. Площта му е 135 000 кв.км с 2800 стаи и е на първо място сред най-големите дворци в Европа.
На няколко станции на метрото от Кралския дворец се намира площадът „Пуерто дел Сол“ (Вратата на слънцето).
„Тук стъпихме на „Нулевия километър на Испания“, баш центъра на Мадрид, откъдето започва измерването на разстоянията на всички магистрали в страната. В центъра на площада се извисява конната статуя на крал Карлос III, а в нейното подножие весела група „мариячи“ огласяха площада със звучни испански мелодии”, разкри за „Народно дело Седмицата” Йордан Йорданов.
Малко след това той и съотборниците му вече са близо до група туристи, наобиколили известния символ на Мадрид – мечето и ягодовото дръвче. Идеята за тази фигурна група идва от старото име на Мадрид – Урса, което в превод от латински означава „мечка“ – в миналото районът е бил обитаван от множество мечки, а в горите е имало дървета, наподобяващи ягода или на испански „мадрон“.
След преход от близо 500 метра варненци излизат на другия голям площад, не по-малко известен от „Вратата на слънцето“. Това е „Плаза Майор“, заобиколен от красиви сгради със старовремска испанска архитектура и бронзовата статуя на крал Филип III, издигната през далечната 1616 г.
Българите продължават 10-15 минути пешком и се изправят пред величествената сграда на прочутия музей „Прадо“. Построен по време на крал Карлос III на околните ливади, които са дали името му.
Музеят е богат на картини от бележити европейски художници от XVI до XIX век, като най-широко е представен Франциско Гойя с неговите светски „Голата Маха“,“Облечената Маха“, членовете на кралското семейство и неговия мрачен период със зловещото страшно лице на войната, глада и нищетата.
В няколко зали са изложени и творби на други известни испански творци, сред които Веласкес и Ел Греко.
Йеронимус Бош пък е представен с най-добрата си колекция в световен мащаб, в която изпъкват произведения на Мурильо, Рубенс, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Дюрер.
Изтощителната четиричасова обиколка из залите на „Ливадата“ (Прадо) завършва с мигове за отмора в кръчмата „При вятърните мелници“, където лекоатлетите се надяват да срещнат както героите на Сервантес, така и самия него.
В непосредствена близост до Големия Кралски дворец, в невзрачно заведение, те попадат на духовете на рицаря от Ла Манча Дон Кихот и верния му оръженосец Санчо Панса, които оживено спореха за това, кое е по-важно – Свободата или Саламът, но така и не постигнаха консенсус.
А на въпроса – откъде може да се купи истински качествен салам, Санчо мъдро отсъжда – зависи откъде го пазариш – дали от Мадридска месарница или от „Билата“ в село Мъдрево…
С родителя на двамата знаменити испанци – гениалния Мигел де Сервантес, спортистите нямат късмет да разменят приказки, тъй като според твърденията на Санчо бил на писателска конференция на ПЕН-клуба в София.
„За съжаление, и с възлюблената на рицаря от Ла Манча Дулцинея дел Тобоско не успяхме да се срещнем, може би плакнеше седмичното пране край реката”, не крие разочарованието си Йорданов.
След романтиката в Средновековието идва ред и на най-голямото хранилище на изкуството на XX век в Испания – „Музея Кралица София“.
Разположен в обновената сграда на болница, той е строен в периода 1776-1781 г. и е кръстен на името на родената в Гърция съпруга на крал Хуан Карлос I. Интересно е да се отбележи, че музеят е определен за „най-грозната сграда“ в Испания от каталунския архитект Ориол Богигас.
„Наистина сградата има странен дизайн и включва елементи, типични за времето между XVIII и XX век. Притежава 10 000 модерни картини. Специално внимание сред колекциите е отделено на големите испански художници на XX век и представители на абстрактния експресионизъм – Хуан Гри, Салвадор Дали, Хуан Миро и смятания за най-велик съвременен художник Пабло Диего Хосе Сантиаго Франциско де Паула Хуан Непомусено Кристиано де ла Сантима Тринидад Руис Бласко Пикасо и Лопес, по-известен като Пабло Пикасо”, казва още Йорданов.
Между другото, испанците много не долюбват Пикасо, тъй като се афишира като френски художник от испански произход.
Иначе творбата, която мнозина критици смятат за ненадминат шедьовър – „Герника“, също може да се види тук. Антивоенната картина е била забранена за показване в Испания при управлението на Франко. До 1980 г. е изложена в Нюйоркския музей и обезсмъртява позорното бомбардиране на града от немското „Луфтвафе“, когато се водят боевете за Франко през испанската гражданска война.
Град Герника е бил люлка на баската нация, а творбата на Пикасо популяризира това име по целия свят. Пикасо, освен с картините си, е известен още и с оригиналните си мисли, свързани с изобразителното изкуство.
„Всички се опитват да разберат живописта, а защо не се опитат да разберат пеенето на птиците? И продължава – аз не рисувам това, което виждам, рисувам това, което мисля. Мнозина виждат това, което е, и питат – защо? А аз виждам това, което би могло да бъде и питам – защо пък не? И заключава – изкуството отмива от душата прахта на ежедневието”, напомня едни от популярните фрази на гениалния художник и скулптор Йорданов.
Варненци напускат „Кралица София“, като си обещават, че ще се видят отново с нея и нейните приятели Пабло, Хуан и Салвадор.
И като изящна рамка на мадридската картина, спортистите ни завършват тура в една спортна перла – стадиона на най-титулувания испански футболен отбор „Реал Мадрид“ – „Сантиаго Бернабеу“.
Когато дойде време за дербито с „Барса“, хиляди фенове от цял свят се стичат в Мадрид и изпълват до крайност трибуните.
„Направихме си снимки с Роналдо, по-точно снимки със снимката на Роналдо, и усетихме, а може би и чухме как във въздуха все още звучат знаменитите „благословии“ на доктор Стоичков, познат на испанците като Стойков, от времето, когато играеше в „Барцелона“. Имах и огромното желание да уважа една самобитна испанска традиция – борбата с бикове, така наречената корида. Явих се на кастинг за пикадори, премених се с пъстрите дрешки и наложих черната капа, но когато дойде моят ред да изляза на арената, се оказа, че последното за представлението биче е предало богу дух, пронизано от шпагата на тореадора. Останах си само с големия мерак, тореадорската премяна и капата”, завършва впечатленията си от мадридския воаяж Йордан Йорданов.