Кушии срещу конни надбягвания – реалността у нас

снимка pixabay

Знаете ли какво представляват кушиите? За повечето от вас тази дума сигурно не се изпълва със съдържание, но всички се сещаме за едно и също нещо, когато чуем за “конни надбягвания”. Е, двете неща имат сходства помежду си, но в резултат на различната географска ширина, на която се провеждат, на отличителните характеристики на народите и ред други причини, те имат и значителни различия помежду си. 

Кушии – български традиции от едно време 

Традиционните кушии се провеждат на православния празник Тодоровден – това е първата събота след започване на Великденския пост, която в някои краища на България и до ден-днешен се нарича “Конския Великден”, тъй като празникът е посветен на здравето на конете, чийто покровител е Свети Теодор Тирон. 

Тогава, наред с цветните премени на хората, сериозно внимание се обръща и на конете – те се украсяват с най-различни пъстри цветя, мъниста и какво ли още не, сплитат им се гривите и опашките още в ранни зори, след което се отвеждат на празничен водопой. Животните се захранват и то в стриктна последователност – захар, царевица, пшеница и орехи. На празника се месят обредни хлябове, които се оформят във формата на подкова. 

Освен Тодоровден, и седмицата след самия празник е наситена с много и различни ритуали, които се правят все още в някои региони на страната. Традиционните кушии са съпроводени с фолклорна музика, българска храна, напитки и много приповдигнато настроение, както от страна на участниците, така и от страна на аудиторията. Кушиите са съпътствани от награди в различни категории, като сред всички, дошли на събитието, се избира “най-красив” и “най-грозен” кон, награждават се конете, представили се най-добре като орачи, теглачи и т.н. Печеливши има и в различни категории сред ездачите.

Кушиите vs класическите английски конни надбягвания 

На фона на кушиите, които се провеждат в България, можем да си поговорим малко и за конните надбягвания, популярни в Англия и бившите колонии, където приходите от ежегодните мероприятия се изчисляват на над 15 млрд. долара. 

Въпреки че и при тях безспорно на преден план застава връзката между коня и ездача, начинът, по който се провеждат конните надбягвания в тези странни, е коренно различен от това, което виждаме у нас. 

Мероприятията са наситени с различен тип емоция и според мнозина конните надбягвания са дисциплина, отговарящa изцяло на изтънчения вкус на  аристокрацията. Самата кралица Елизабет II многократно е демонстрирала своя афинитет към конете и към този спорт, като тя самата е страхотен ездач. 

Интересното тук е, че именно конните надбягвания се смятат за източник на първите залози и организирането на първите букмейкъри, които чак по-късно дават възможност на хората да правят предположения и за други спортни дисциплини. Конният спорт не е лесен – изисква постоянство и обич към животното, но учи на дисциплина и издръжливост, а за зрителите е истинска наслада да го гледат. 

Говорейки за конните състезания, сигурни сме, че те имат своите почитатели и в България. Ентусиастите, които отделят време на този спорт, имат възможността да групират любимите си коне и да получават известия за състезания с тях през мобилното приложение на Bet365 за Андроид и Айфон, където се предлагат различни видове залози. Конните надбягвания привличат хазартните потребители с динамиката и непредсказуемостта си, както и с това, че бързо след като направите своя залог, разбирате дали сте спечелили, или не.