Кучешка чума върлува из Варна

Юлия Георгиева

Гана, или така наречената кучешка чума, върлува из Варна, алармира организацията „Анимал Хоуп“ – Варна, на страницата си във фейсбук. За съжаление, информацията се потвърждава от ветеринарните лекари в града. От клиниката в кв. „Владиславово“ посочиха, че едно от заболелите кучета в района е с потвърдена диагноза, а за други две има сериозни съмнения. Болното куче, което в момента се лекува, не е бездомно, но собственикът му не го е ваксинирал, посочиха от ветеринарната клиника.
По-лошо е положението в кв. „Аспарухово“, където в една от ветеринарните лечебници в момента се лекуват три кучета, а преди тях други четири. „Всички диагнози са потвърдени с тест“, уточни д-р Николай Колев. Животните, които в момента лекува, са бездомни. Доведени са му от хора, които се грижат за тях, а разходите се поемат от екоорганизации. Предходните четири кучета, които са били лекувани от смъртоносната болест, пък били ловни. „Лечението на гана е със серум и антибиотик, но не се ли хване болестта в начален стадий, излекуването е под въпрос“, коментира още лекарят. Той уточни, че първите симптоми, при които собствениците на животните трябва незабавно да потърсят лекарска помощ, са повишена температура и гурели.
Гана е тежко инфекциозно заболяване при кучетата, което е с висока смъртност. Човекът е преносител на заразата, но много рядко и при особени ситуации може да развие болестта.
Апелът на лекарите към собствениците на кучета е, ако не са ваксинирали животинчето си, да го сторят незабавно, тъй като вероятността от заразяване е сериозна. Добре е, докато не си ваксинирате кучето и не изчакате поне 10 дни, за да може организмът му да изработи имунен отговор, кучето да не излиза навън.
Веднъж появи ли се гана сред кучетата, трудно е да се възпре, освен с ваксина. Проблемът е, че бездомните животни никой не ги ваксинира и именно те разпространяват смъртоносното заболяване. Дори и излекувани, кучетата заразяват с чумата до 60 дни след това. Единствената добра новина от ветеринарите на този етап е, че инфекцията се влияе от външните условия и при падане на температурите може да се ликвидира.

24 - Kucheta2

Какво представлява ганата
Ганата е опасна и силно заразна болест, която се причинява от вирус. Човекът не боледува, но е преносител на заболяването. Най-често боледуват кученцата на възраст от 2 месеца до 1 година. Бозаещите и отбитите до 15 дни кученца имат имунитет, изграден от приеманото мляко от майката, и не могат да се заразят. Болестта се предава чрез носните секреции, изпражненията, урината, инфектирана храна или вода, от постелката и всички предмети, използвани от болното куче, пише lapichki.com. Непълноценното хранене, простудата и умората са факторите, които допринасят за по-лесното заразяване на животното.

24 - Kucheta1

Болестта се проявява за седмица
Болестта се развива след инкубационен период от 7 до 12 дни и протича от няколко дни до месец-два. Процентът на смъртността е висок, а оздравелите животни остават с трайни увреждания – глухота, слепота, загуба на обонянието, парези, парализи, припадъци и изменения по кожата. Има няколко основни форми – очна, белодробна, стомашно-чревна, нервна и кожна, които не протичат самостоятелно, а комбинирано. Острото развитие на болестта се характеризира с повишаване на телесна температура над 40 градуса, загуба на апетит, потрепервания и спазми на мускулатурата. Кучето предпочита да стои само на тъмно и умира след 2-3 дни, без да се развият класическите признаци на заболяването. Белодробната форма протича често в комбинация с очната. Телесната температура се повишава над 40 градуса, апетитът силно намалява, кучето е отпуснато, очите се възпаляват, от тях започва да излиза гноен секрет, клепачите отичат и се слепват, а понякога се образуват и язви по роговицата. Заедно с това се възпаляват и дихателните пътища и белият дроб. Появяват се кашлица, хрема, затруднено и учестено дишане и ускорена сърдечна дейност. Кучето е много жадно. За стомашно-чревната форма на ганата са характерни пълната загуба на апетит, повръщането и опитите за повръщане, диарията и силното обезводняване. За нервната форма са характерни нервно-мускулните спазми и контракции, парезите и парализите, припадъците. Кучето е или възбудено, или потиснато. Тази форма се явява като крайна на другите и обикновено завършва със смърт. Когато ганата протича по-дълго време, се развива и кожната ѝ форма, която се характеризира с поява на дребни червени пъпки, петна и възелчета по вътрешната част на бедрата и по корема, които по-късно се превръщат в гнойни мехурчета.
Кучетата могат да се предпазят от това коварно заболяване чрез поставянето на ваксинация всяка година.