Културната легенда „Вулкан“ оживя в черно-бели снимки

В края на миналата седмица  в зала 5 на Градска художествена галерия Варна беше открита фотографската изложба на Саркис Саркисян „Спомени за „Вулкан“. Изложбата отбелязва 10-годишнината от края на това, което наричаме „Вулкан“ – обител на свободния дух на варненските творци от 80-те години на миналия век.


Да открие изложбата специално беше поканен варненският художник Георги Лечев, един от хората, които се превърнаха в емблема на мястото и периода в изкуството на града, свързан с него. От 1975 г. бившата фабрика „Вулкан“ във Варна се превръща в една истинска фабрика за изкуство.


В нея експериментът, бохемата и вдъхновението раждат една свободна територия на изкуството, в която група млади графици и художници като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Александър Капричев, Снежина и Емил Попгенчеви, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Венелин Иванов намират бързо свои последователи сред варненските художници. „Вулкан“ се превръща в комплекс от ателиета, в който работят над 70 творци. Тяхното изкуство е оставило своите живописни следи по стените на сградите.
Известният варненски фотограф-художник Саркис Саркисян ги е видял като абстрактнa живопис, спомен за вдъхновението на художниците от „Вулкан“. Това не са картини, не са стенописи, не са графити, които проблематизират средата, това са постграфитите по стените на „Вулкан“. Те са документ на времето, а самите фотографски кадри на Саркисян са произведения на изкуството. Това са образи от спомен. Няма го „Вулкан“ и без изкуството пространството е пусто.

Пламена Димитрова-Рачева