Красимир Янков: Провалът на управлението на ГЕРБ е очевиден

– Г-н Янков, БСП внесе вот на недоверие към правителството, ясно е, че с това мнозинство той няма как да е успешен, защо го правите тогава?
– Вотът на недоверие в повечето случаи има за цел да покаже разделителната линия между управляващи и опозиция. В дебата се очертава алтернативността за дадена секторна политика или за цялостната политика на правителството. В случая вотът на недоверие към здравния министър е неминуем. Това, което прави той в здравеопазването, може да се охарактеризира с една дума и тя е престъпление.

– Ще искате ли смяната на министъра на здравеопазването Петър Москов?
– Разбира се. Това е идеята на всеки вот на недоверие, насочен към политиката и управлението на съответен сектор – да бъде отстранен ресорният министър.

– През последните месеци стана ясно, че позициите на това правителство отслабват – имаше промени в кабинета – на неразбории в управляващата коалиция ли се дължи това и смятате ли, че ще има още рокади по министерствата?
– Кабинетът „Борисов 2“ претърпя провал в хронологичен ред, в секторните политики за всяка една от реформите, които се опита да проведе. МВР беше първият провал. Да си припомним оставката на министър Веселин Вучков, която беше сигнал за предстоящите проблеми. Румяна Бъчварова демонстрира пълната си некомпетентност със заложените в бюджета на МВР реформи и това даде старт на протестите на служителите в системата за сигурност. Мащабът и категоричността на реакцията на всички звена от структурата на МВР спря на онзи етап опита за деструкция на системата, но нов експеримент за така наречена реформа се очаква да стартира след юни. В правосъдната система опитът за реформа завърши с оставка на министър Христо Иванов. След бурен скандал отстранен от кабинета миналата седмица бе министър Танев. Краят на Москов е въпрос на време и на намиране от Борисов на подходящ момент.
Разцеплението в управляващата коалиция е налице. Москов вече не е представляващ ДСБ в кабинета, а Радан Кънев е в опозиция. АБВ и „патриотите“ използват всеки повод да демонстрират екстравагантно коалиционно поведение – „хем са вътре, хем не подкрепят!“. Борисов се мъчи да създава впечатление за стабилност в управлението с високопарни фрази, но това вече не буди смях, а става опасно за България. В Лондон преди десетина дни премиерът чу неща, които ще чува все по-често. Провалът на ГЕРБ е очевиден. И тук е отговорността на БСП. Колкото по-бързо се стабилизира и върне доверието на обществото, толкова по-скоро ще настъпи краят на мрачния гербаджийски период.

– Кой ще е следващият сменен министър?
– Както по-горе казах, ред е на Москов, но Кунева и Бъчварова също са „силни претенденти“ за приза „бърз провал“. Кунева няма голям кредит на доверие, защото напрежението към нея е голямо. Тя едва ли ще успее да направи обрат в очакваната от обществото посока за българската образователна система. Бъчварова вече има няколко жълти картона и още при следващия й опит да се прави на реформиращ министър на вътрешните работи ще завърши с отстраняването й.

– Ще има ли следващ вот на недоверие, подготвяте ли в парламентарната група на БСП такъв и за какво би бил той?
– Вотовете на недоверие не са приумица или механизъм за перманентен парламентарен натиск към управляващите. Те са инструмент за корекция или оптимизация на провежданите политики най-вече когато численото съотношение предопределя резултата на гласуването. Так че нов вот е възможен в кратки срокове, но и след малко по-дълъг период, обхващайки няколко сектора или цялостната дейност на кабинета.