Красимира Зуркова представя „Самодива” във Варна

Издателство „Егмонт” кани варненските читатели на 1 юни от 19 часа в книжарница „Сиела” във ФКЦ за среща с авторката на нашумелия роман „Самодива” Красимира Зуркова. Книгата е публикувана в началото на тази година най-напред на английски език от известното американско издателство „Харпър Колинс“ и това е прецедент. Преводът на български език излиза в „Егмонт”, а писателката пристига специално за премиерата от Лос Анжелис. Книгата ще представи Виолета Тончева.
Авторката на „Самодива” е родена в Елена, завършила Английска гимназия в София, икономика в Принстън и право в Харвард, тя изучава история на изкуствата, работи като юрист в Ню Йорк и Чикаго, сега е корпоративен адвокат в Лос Анджелис. 21 години след пристигането си отвъд Океана, тя вече е част от културата на корпоративна Америка. Това обаче се оказва недостатъчно за нейния търсещ дух и подтикната от детската си мечта да стане писател, Красимира Зуркова се потапя в терапевтичния творчески акт на писането. То й помага да преоткрие и преосмисли своята българска идентичност, да постигне – след американската – и българската си мечта.

16 - Kniga 2
Междувременно минават 5 години, изпълнени с труд, последователност, съмнения и преработки, преди „Самодива” да придобие завършен вид и да стигне до американските читатели, ласкавите критически отзиви и препоръките на Goodreads и Cosmopolitan. Няколко месеца по-късно „Самодива” идва и в България, за да види отражението си и в българското огледало, а то й засвидетелства не по-малък интерес.
„Самодива” е увлекателно фентъзи с елементи на мистерия и крими, в което героите се явяват съвременно превъплъщение на тракийски и древногръцки митове, преплетени с легенди от българския фолклор.
Сюжетът разполага с всичко необходимо, за да заинтригува читателя –  включително романтика, любовен триъгълник и задължителния вече за подобни четива тайнствен ръкопис. Конструирането на неочаквани ситуации, изчистените диалози, заедно с постоянната градация на напрежението също се вписват във формата. Както и провокационната теза за играта със смъртта като част от живота. Любовта, която не приключва с отсъствието на другия, обсебваща, обречена, има ли тя право на земно съществуване…
Авторката разглежда митовете и легендите в контекста на историята на изкуството, съпоставя екзотичните практики в Тракия, Древна Гърция и Рим, прокарва конотации между тях. Като паралелите между менади, вакханки и самодиви, между Дионис и Христос, Орфей и Христос, Орфей и Йоан Кръстител… На един следващ етап тя транспонира това познание в съвременна обстановка с нов прочит и интелектуален привкус, които определено повишават стойността на развлекателното четиво.