Красен Бербенков подреди юбилейна изложба от 40 творби

През миналата седмица в Градска художествена галерия – Варна, беше открита самостоятелната юбилейна изложба „Ретро. Аспект. Акцент“ на Красен Бербенков. В зали 2 и 3 са показани над 40 творби на варненския художник и дългогодишен преподавател в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

16-izlozhba-2 16-izlozhba-1
Красен Бербенков е роден на 12 октомври 1956 година в град Добрич. Завършил е НХА Национална Художествена АкадемияNational Academy of Arts със специалност живопис в класа на академик Светлин Русев. Дългогодишен член на СБХ- Съюз на българските художници. Има над 29 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт. Участвал е в 14 колективни изложби. Негови творби са собственост на много частни колекции.
Носител е на Националната награда за живопис в изложба- конкурс “Човекът и морето” -1989г. и на Специалната награда за живопис на Дирекция „Култура и духовно развитие“, Община Варна – 2006 г. Номиниран е за наградите за живопис в Националната изложба на художниците-педагози провела се във Велико Търново 2015 г. и на Националната изложба-конкурс за наградите “Алианц” България под патронажа на министъра на културата В. Рашидов – 2016 г.
„Това, което все още ме кара да рисувам и експериментирам, е любовта ми към цвета. Това предизвикателство, което ме кара да опитвам варианти и хармонии, ме доведе до нови пространства, чисто абстрактни, изчистени от излишна разказвателност и подробности. Съвършената картина, която се стремя да завърша, се крие в простотата на изказа. Картините, които показвам в тази експозиция, са резултат от търсения и преливания от реализъм към абстрактност“, казва Красен Бербенков.