Кралев обеща финансиране за спортни обекти във Варна

Министерството на младежта и спорта ще финансира проект за ремонт на хангарите, съблекалните, баните и санитарните възли на водна спортна база на варненския ветроходен клуб Черно море-Бриз. Това обяви министър Красен Кралев, който с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев откри 38-ото издание на международната регата „Бриз”. Стойността на проекта е 160 202,14 лв. с ДДС.
„Водихме повече от шест месеца разговори с ръководителите на клуб Черно море-Бриз, който управлява и стопанисва тази база. Уважихме тяхното желание за реконструкция, защото има много деца, които тренират тук и ползват съоръженията”, коментира министър Кралев.
Той съобщи още, че се навлиза във финалната фаза на реконструирането на зала „Владислав”, на която ММС от три години извършва поетапен ремонт. В рамките на два месеца трябва да бъде положена чисто нова настилка, а ССК Черно море има ангажимент да освежи фасадата и да украси залата с пана на най-известните варненски спортисти. След ремонта там ще могат да се провеждат състезания по различни спортове – футзал, тенис, баскетбол, волейбол и др.
„В рамките на следващите два месеца се очаква да завърши и реконструкцията на спортното училище „Георги Бенковски“. Тя тече на пълни обороти, като за нея бяха отделени над два милиона лева”, заяви още министър Кралев.
Той информира, че се водят предварителни разговори за изграждането на модерен боксов салон в Двореца на културата и спорта с площ над 600 квадратни метра.
„Боксът, борбата, художествената гимнастика и таекуондото имат най-успешно работещите федерации в България. Варна притежава огромен потенциал в бокса и трябва да направим нещо в този спорт. Очаквам в следващите години градът да даде своя принос за продължаващото развитие на българския бокс”, каза Кралев.
Новата боксова зала ще може да се ползва от различни клубове и ще бъде достатъчно голяма, за да поеме всички боксьори във Варна.
Министърът съобщи още, че през настоящия месец Морската столица ще посрещне две изключително важни събития за борбата с корупцията в спорта, почтеността и уреждането на спортни срещи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.
От 23 до 24 април във Варна ще се проведе първа среща на Експертна група „Почтеност” към Европейската комисия, която е създадена по приоритет 1 „Почтеност в спорта“, част от новия „Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт. В Експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.
От 24 до 25 април в изпълнение на проект по програма „Еразъм +”, Министерството на младежта и спорта организира във Варна среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“. Част от участниците в Експертна група „Почтеност“ към ЕК ще присъстват и на събитието на ММС. Лектори в срещата, организирана от ММС, ще бъдат представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. Наскоро БФС подписа договор за сътрудничество със Спортрадар. От българска страна ще участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, Прокуратурата, БОК и БФС.
Целта на събитието е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, включително Българска национална платформа, която да се бори срещу корупцията в спорта.

Албена приема два турнира по плажен тенис

Два национални турнира по плажен тенис през май и септември ще организира в Албена през лятото добричкият клуб по плажен тенис. Първият турнир е на 26-27 май, а вторият на 8-9 септември.
Състезанията са открити и в тях участие могат да вземат както любители на тениса, така и професионални състезатели от цялата страна. Форматът на турнирите е двойки – мъже и жени, като срещите ще се проведат на плажните кортове пред хотел “Калиакра” в Албена.
Организатор на турнирите е “Клуб за плажен тенис” град Добрич, като усилията им по подготовката и провеждането са подкрепени от редица водещи в България търговски компании. През юни в курорта ще се проведе и трети турнир по плажен тенис, организиран от “Натеа тур”.