КПС Варна с много силен сезон: Тимът по водна топка с два златни и два бронзови медала

Изключително силен е сезонът за ватерполистите от КПС Варна. Досега те имат два златни медала – при девойките и при момчетата, както и две трети места – при юношите младша възраст и при жените. С това тимът от морската столица зае първото място в годишното класиране на Българската федерация по водна топка сред 22 клуба.
Трябва да се отбележи, че КПС Варна разчита само на „собствено производство“ деца и състезатели по водна топка – от 8- до 18-годишна възраст. Отборът е изградил пълна пирамида в женското направление, предстои формирането и на мъжки отбор, с което ще се затвори и мъжката пирамида. За 10-те години от създаването си КПС Варна се утвърди сред най-активните български клубове по водна топка на международното поле – в България и чужбина има средно изиграни между 40-50 международни срещи годишно с водещи клубове от Сърбия, Унгария, Румъния, Русия, Турция, Дания, Словакия и др.

28_1
През миналата седмица талантите на КПС Варна се представиха изключително силно за националния отбор на XII международен турнир за Купа „Никола Нанов“ за юноши в София. Тимът ни стана първи със 7 точки, а в него участваха и няколко варненци. Александър Велков вкара три от шестте гола на финала. Неговите родители – Антон и Бистра Велкови, са бивши национали водна топка, а брат му Георги е капитан на детския отбор на КПС Варна. За България играха още Александър Матев, който се разписа във финала, и Станислав Райков – втори вратар на националния тим.
През годината клубът от морската столица даде и още национали. В девическия отбор на страната ни в подготовката за балканиадата и финалите на европейското в Холандия през септември са включени Венеция Павлова, Ива Атанасова, Виктория Минчева, Мария Ангелова, Жаклин Гутсузян, Мария Първанова и Силвана Маринова.
Те са част от девойките на клуба, които за трета поредна година станаха шампионки на България във възрастта си. Тяхна треньорка е Йорданка Павлова, а съставът включва Венеция Павлова, Виктория Минчева, Ива Анастасова, Мария Ангелова, Ралица Златева, Жаклин Гутсузян, Виктория Банова, Силвана Маринова, Десислава Ялъмова, Мария Първанова и Симона Ганчева.
Другата титла за КПС Варна бе дело на момчетата, родени 2002 г. и по-малки. Талантите, водени от треньорите Станчо Велков и Найден Найденов, спечелиха всичките си 10 мача в първия и втория турнир на най-добрите 6 отбора. За отбора играха Веселин Димитров, Александър Аенски, Дениск Станков, Денис Жеков, Мерт Кючуков, Кристиян Василев, Петър Малкочев, Димитър Николов, Виктор Желев, Георги Велков, Румен Георгиев, Максим Бахчеванов, Явор Карахристов, Георги Жечев и Берк Кючуков.
Сега на талантите в двете направления предстоят участие в силни международни турнири по водна топка за подрастващи в чужбина – „Олимпийски надежди“, купа „Турбо“, купа „Диаполо“, купа Вестфрост“, както и контролни мачове с лидерите в детско-юношеските възрасти на Сърбия – КВТ Партизан, на Унгария – КВТ Ходмезьонашархей, и на Румъния – КВТ Кризул Орадея. Ще има и мач срещу шампиона на Москва – Юность, главен треньор на който е световната легенда във водната топка – Александър Древал, двукратен олимпийски шампион и национален треньор на СССР и България.