Космонавти посетиха Варна и отправиха послание към света от Камчия

 

Космонавтите Георги Иванов и Красимир Стоянов от България, Александър П. Александров от Русия и Арналдо Тамайо Мендес от Куба посетиха миналата седмица Варна. Звездните гости са в България по покана на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и участват в международна детска лагерна смяна «Космосът и ние».


Зам.-кметът на Варна Коста Базитов посрещна гостите в общината и ги запозна с основните приоритети и проекти, по които работи местната власт, както и с възможностите за развитие на културно-исторически туризъм. Първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руският му колега – борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, представиха работата си с децата и младите хора в «Камчия» и споделиха спомени от космическите си мисии, изследвания и експедициите, в които са участвали. Генерал Мендес разказа и за участието на българските специалисти при изграждането на икономиката на латиноамериканската държава.


По-късно гостите поднесоха цветя пред паметника на първия космонавт Юрий Гагарин в Морската градина във Варна. Заедно с деца от смяната «Космосът и ние» те поставиха венец и на Пантеона в морската столица.
При посещението си в града делегацията се срещна с приятели на Русия и Куба, а също и с младите доброволци от варненското звено на Българския червен кръст. Космонавтите отговаряха на много въпроси на младежите с реален интерес към темата – как се става космонавт, какво е мястото на жените в космоса, ще се реализира ли скоро мисията до Марс. В отговор космонавтите разказаха, че най-бързият път към космическите хоризонти е само в няколко точки: отлично средно и висше образование, владеене на езици, сред които и руски, висока мотивировка, добра физическа подготовка и идеално здраве, воля и… писмо до Европейската космическа агенция в гр. Естек, Холандия. А след одобрението следват нови пет години още по-сериозна работа и огромна доза търпение. Жените имат равни шансове за успех. При подбора на нов космически екипаж в Русия от 100 кандидати, 30 са жени.
С Обръщение към всички хора по света, към всички политици и държавници – да подкрепят девиза „Заедно в Космоса – заедно на Земята!“ на децата от петата смяна „Космосът и ние“, завърши международната кръгла маса, която се проведе миналата седмица в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.
Детската лагерна смяна и кръглата маса са посветени на 60-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, 110-годишнината от рождението на основоположника на практическата космонавтика Сергей Корольов, 160-годишнината от рождението на създателя на теоретическата космонавтика Константин Циолковский и 45 години – България – космическа държава.