Корнелия Нинова обяви от Варна началото на края на ГЕРБ

„Ние сме на ход“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във Варна. „За нас това е началото на края на ГЕРБ и продължение на досегашната линия в президентската институция – Плевнелиев второ издание, но в рокля“, каза още тя, след като беше обявено, че кандидат на управляващите за президент ще е Цецка Цачева.
По думите на Нинова, това означава една послушна президентска институция. „Премиерът даде ясно да се разбере в обръщението си, че президентът и вицепрезидентът не трябва да си позволяват да провеждат различна от неговата и на външния министър политика, както и да не си помислят да се разграничават от ГЕРБ, ако бъдат избрани, защото това би било лицемерие“, каза още тя. По думите й това ще бъде двойка, която ще изпълнява чужда, и то волята на премиера  – без характер и собствени позиции и без отстояване на националните интереси. „Унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването. Томислав Дончев и кметовете са му нужни поради своите качества и издига най-малко значимото за ГЕРБ и за държавата – Цецка Цачева“, заяви лидерът на левицата.
Нинова подчерта, че е толкова без значение кой издига ГЕРБ, че дори Борисов обърка името на вицепрезидента си – вместо Манушев, Милушев. Тя обясни, че Цачева олицетворява законодателната власт, а НС е с най-нисък рейтинг. По думите й с помощта на председателя на парламента и законодателната власт е била обезличена и превърната в изпълнител на волята на правителството.
„С тази двойка се потвърждава основната теза – само ген. Румен Радев и Илияна Йотова са различните кандидати, различни от статуквото и начало на промяната“, заключи Корнелия Нинова.

Илияна Йотова
Вече съм една крачка пред Манушев – председателят Нинова знае името ми
„Защо ГЕРБ криха толкова време кандидата си, след като няма никаква изненада. Започваме нашата кампания. Като кандидат за вицепрезидент трябва да съм пред г-н Манушев – поне лидерът на моята партия знае името ми“, заяви кандидатът за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, Илияна Йотова. Тя подчерта, че кандидатпрезидентската двойка на левицата е издигната след анализ какъв президент и вицепрезидент й трябва на страната – силни личности с характер, които вътре в страната могат да казват „не“ на безумията на изпълнителната власт и вън – да защитават интересите ни. „В мое лице и на ген. Радев българският народ имат тези гаранти. При двойката на ГЕРБ няма никакви гаранции“, категорична бе тя. Йотова подчерта, че с ген. Радев са наясно, че България в момента е в периферията на ЕС и трябва да се върне там, където й е мястото – равностоен партньор в Европа, не България, която слуша. Кандидатът за вицепрезидент бе категорична, че с екипа, от който е част, ще работи усилено за това.

Сергей Станишев
Нека не позволяваме промяната да ни бъде открадната

„Искам да ви поздравя с празника – днес е международният ден на усмивката! Затова с усмивка ще подходя към коментара на дългоочакваната кандидатура на ГЕРБ. Всички знаехме, че който и да бъде посочен, той ще бъде второто издание на г-н Плевнелиев и ще има неговата задача – да топли мястото на премиера за период от 5 години. Настоящата кандидатура има същата цел. Приличат на матрьошка – излизат една от друга и получаваш повече от същото като съдържание“, зави Станишев.
„Оказа се, че българската конституция е голям проблем на ГЕРБ. Тя повелява президентът да бъде обединител на нацията, а не представител на една партия. Предимството на нашия тандем е, ген. Радев декларира нееднократно желанието си да е президент на цялата нация“, продължи Станишев.
„Изборите не са предрешени. Битката за прозрачност и честно преброяване на резултатите е жизненоважна за бъдещето на България. И най-силният инструмент срещу този план на управляващата партия е масовото гласуване на българските граждани. Искам да кажа на хората, които искат промяна – не позволявайте тази промяна да ви бъде открадната“, каза още той.