Корнелия Нинова нанесе тежък удар на БСП – Варна

 

Веселин Златков

 

За добро или лошо, Варна често се превръща по някой път в катализатор, а друг път в нещо като „опитно поле“ за процесите в българската политика. В момента градът ни отново е в такава роля. За съжаление, ситуацията е изцяло с отрицателен знак – както за БСП, чиито проблеми лъснаха наяве, така и за демокрацията в страната ни като цяло.

Началото на процеса беше поставено с демонстративен акт на лидера Корнелия Нинова и изпълнителното бюро на партията. В средата на юли тя обяви, че политическото доверие на ръководството на социалистите е свалило политическото си доверие от председателя на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Нинова обяви смяна на върха на организацията много категорично, дори представи пред медиите нов шеф – първоначално временен – на партията в града.

Според нея решението е било „нелеко“, но е било подчинено на желанието за промяна. „Вярвам, че Борислав ще продължи да работи за организацията“, заяви Корнелия Нинова. До провеждането на партийна конференция във Варна през септември мястото на Гуцанов трябваше да заема Христо Боев – юрист, общински съветник.

„Трябваше ни неутрален човек, който не в някоя стара битка“, коментира председателката на БСП.

Решението на Изпълнителното бюро на БСП създаде веднага объркване в социалистите кой всъщност им е ръководител по устав. Нито бюрото, нито председателят на партията могат да сменят местните лидери на организации. Това може да стане единствено с решение на партийна конференция, затова смяната на градският лидер е нелегитимна и противоуставна.

Първоначално Борислав Гуцанов предпочете да запази мълчание пред медиите, най-вече заради очевидното погазване на устава на БСП. Но други гласове в партията не се сдържаха и обявиха това, което всички социалисти знаеха от самото начало – лидерът на партията не може да обезглави една местна организация по подобен начин, това противоречи на устава. Там не съществува и наказание от типа „сваляне на политическото доверие“. По този начин стана ясно, че Нинова погазва основните принципи за управление в БСП.

Запазвайки спокойствие, Борислав Гуцанов коментира ситуацията пред медиите три дни по-късно, като обясни: „Не може да не се провеждат разговори предварително с организацията за това кое как трябва да бъде направено, а да се спуска решение, предложено от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова до Изпълнителното бюро и пред медиите да се казва, че ето това е решението, при положение, че по устав Изпълнителното бюро няма такива правомощия – да сменя председател на която и да е организация. Изпълнителното бюро не може и да наказва. Да, г-жа Нинова може вече да няма доверие към мен, аз го приемам, ако е така, но не може да се казва, че има такова наказание да се отстранява председател и да се казва, че еди си кой е вече назначен за нов председател. Единственият орган, който може това да го направи, е органът, който те е избрал – това е Градската конференция. Аз нито съм се женил за този пост, нито ще го държа с цената на всичко. За мен най-важно е БСП – Варна, да направи добър резултат на предстоящите местни избори“.

За да спасява местната организация от кризата и да потуши напрежението, във Варна дойде Кирил Добрев. Той призна, че на практика Борислав Гуцанов не е отстранен, въпреки че лидерката дори представи негов заместник пред медиите. Според Добрев всъщност не става въпрос за взето решение, а за политическа оценка.

„Политическите решения на Изпълнителното бюро са факт и те не се коментират. Ние нямаме по същество отстраняване на градски председател, имаме едно политическо решение, в което се казва, че сваля политическото си доверие. Това не е прецедент, това е оценка, която дава Изпълнителното бюро. Това е политическа позиция, която не кореспондира с устава. В устава има посочени форми на наказание, но това не е наказание.“

Попитан дали обявеното от лидера на партията Корнелия Нинова решение за свалянето на доверието от Борислав Гуцанов създава напрежение, Добрев беше категоричен: „Да, създава напрежение и затова съм тук, за да няма повече напрежение“.

Уви, нещата далеч не приключиха с това. С желание да докаже силата си, Нинова излезе в най-популярното политическо предаване по bTV и атакува Борислав Гуцанов с вътрешнопартийни компромати и обвинения за някакво съглашателство с ГЕРБ на местно ниво.

Като се има предвид, че арестът на лидера на БСП – Варна, преди години е един от най-ярките примери за полицейщината и репресиите в управлението на ГЕРБ, а и това, че в много случаи Гуцанов е бил единственият твърд глас на опозицията в Общинския съвет, последното твърдение беше очевидно недостоверно. Но въпреки това Корнелия Нинова буквално го хвърли в публичното пространство, като доста арогантно заяви, че говори от името не само на варненските социалисти, а и на варненската общественост.

При всички случаи, действията на председателката на БСП предизвикаха тежко сътресение сред варненските социалисти. Колко сериозна е щетата, ще стане ясно съвсем скоро – местните избори са през есента. Резултатът обаче е донякъде предизвестен. На фона на все по-сериозните критики към управлението на ГЕРБ във Варна, най-силната опозиционна структура е сериозно разклатена от конфликт, предизвикан не отвътре, а отгоре, лично от лидера на БСП. И малко по малко един въпрос започва да придобива все по-ясно очертание. Неволни или нарочни бяха действията на Корнелия Нинова по отношение на организацията на БСП във Варна и нейния лидер? Неговият отговор предстои скоро, защото през септември така или иначе предстои конференция на градската организация. След нея ще стане бързо ясно кого е „харесала“ Нинова за кандидат-кмет на БСП, както и кои ще оглавят листата на партията за общински съветници.