Корейска грация от балетния ни конкурс прави голям дебют в Русия

Изгряващата балетна звезда Су Бин Ли прави своя голям дебют на Приморската сцена на Държавния академичен Мариински театър във Владовосток. Изящната корейка стана откритието на Международния балетен конкурс Варна 2014, на който спечели сърцата на публика и жури с изтънчените си превъплъщения в образите на Черния лебед от „Лебедово езеро“ и Никия от „Баядерка“. Тогава тя заслужи най-високия приз в младша възраст – Специалното отличие на град Варна в младша възраст, равносилно на Гран при при младите, както и наградата за млади дарования на името на маестро Емил Димитров и гастрол в Софийската опера. През 2015 г. на софийска сцена младата корейка игра Одета/Одилия в „Лебедово езеро“, а в началото на тази година – Никия в „Баядерка“. Тя участва и в спектакли на Корейския национален балет в Сеул.
Сега по покана на главния балетмайстор на Приморската сцена, именития хореограф проф. Елдар Алиев, който беше в журито на Балетния конкурс във Варна, открил нейния талант, Су Бин Ли ще влезе в класическата роля на Жизел от едноименния балет на Адам. Това е ролята мечта на всички балетни прими. Постановката е на проф. Елдар Алиев, партньори на корейската грация ще бъдат солистите на театъра Сергей Уманец, Ирина Сапожникова и Иля Миронов.

16-balet-2
Макар и само 17-годишна, Су Бин Ли вече е лауреат и на няколко други международни конкурса, след които са конкурсите в Сеул и Ню-Йорк. През 2015 г. тя има редица впечатляващи участия на световни сцени – на ХХ Международен балетен фестивал в Маями, на Корейския фестивал на световните звезди на танца и на Световното изложение в Милано.
Само преди месец младата балерина заслужи бурните аплаузи на публиката на гала вечерите на Първия международен далекоизточен фестивал „Мариински“, който се проведе във Владивосток от 30 юли до 10 август и беше посетен от над 20 000 зрители от Русия, Китай, Корея, Япония, САЩ и Европа.