Кондукторите на „Градски транспорт“ протестират срещу съкращения

Кондуктори от градския транспорт на Варна започнаха поредица от протести в края на ноември. Причината е освобождаването им от работа заради окончателното преминаване към електронна билетна система. Засегнати от автоматизацията на процеса на таксуване са 276 човека.

„Останахме без работа. Има пандемия. Детето ми в момента е болно. Лекарят ми казва да му направим тест за COVID-19. Отивам – 100 лв. Откъде да ги взема тези пари?”, това сподели пред телевизионните камери Ина Калчева – служител в „Градски транспорт“ – Варна.

„Аз бях снощи 2-ра смяна, прибрах се в 23:30. Тази сутрин съм дошла в 4 часа да видя моите колеги дали ще ни защитят. Никой не ни защитава. Няма – всичките излизат и работят, а заплати нямаме преведени от миналия месец”, коментира колежката ѝ Галина Иванова.

Протестите на кондукторите са с искане те да не бъдат съкращавани пред края на ковид кризата, защо възможността да намерят нова работа преди това е нищожна.

Принципното решение, което местната власт предлага на служителите на общинския превозвач е след 1 януари, когато вече няма да са кондуктори, съкратените да станат контрольори и да проверяват пътниците в автобусите и тролеите.

Това означава те да бъдат преназначени от общинската фирма „Градски транспорт“ в общинското предприятие ТАСРУД. Така те ще минат директно на бюджетна издръжка от общината.

„Няма гаранции, че за всички ще има работни места, тъй като новият работодател ще прецени какви и колко кадри са му нужни“, това призна в управителя на „Градски транспорт“ инж. Злати Златев пред Varna24.bg.

Той допълни, че промените са известни още от 2013 г., когато е подписан договор с Община Варна за въвеждането на новата транспортна схема, в който е предвидено закупуването на билети да става от машините, а на „Градски транспорт“ да бъде заплащано на километър пробег.

„Относно забавянето в изплащането на заплатите, досега сме били редовни. Този месец имаме известно забавяне и то не е защото не сме осигурили средства за заплати, които трябваше да изплатим в края на миналата седмица, а защото сметките ни са запорирани от НАП и от приходната агенция не ни позволиха неотложно плащане. Община Варна води преговори и се надявам в най-кратки срокове хората да си получат трудовите възнаграждения“, коментира още инж. Златев. Кондукторите проведоха вече няколко протестни митинга, смятат да прилагат и друга форма на протест, като за час спират да продават билети в автобусите и тролеите.