Комисии и председатели

„Финанси и бюджет“:

1

Станислав Иванов (ГЕРБ) е за втори мандат в общинския съвет. Завършил е Техническия университет, но с управленска специалност. Най-запомнящото му участие в работата на местния парламент, свързано с финансите, е внасянето на предложение за създаване на общински гаранционен фонд в полза малкия и среден бизнес. Въпреки че този фонд е лайтмотив в не една предизборна кампания на партията му, Иванов така и не успя да постигне създаването му.

„Собственост и стопанство“:

2

Юлияна Боева (ГЕРБ) е юрист и в предишния общински съвет ръководеше правната му комисия. Да се справи с може би най-трудния помощен орган на местния парламент ще й помага икономическото образование. Боева има тежката задача да се справя със сделките с общинска собственост, от които никога в местния бюджет не влизат толкова приходи, колкото са заложени предварително.

„Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места“:

3

Димитър Карбов (НФСБ) е интересен избор за председател на архитектурната комисия, защото до момента не е известно той да е силен в тази сфера. Бившият депутат е специалист по публична администрация, а бизнесът му е свързан с морето и пристанищата.

„Благоустройство и комунални дейности“:

4

Божидар Чапаров („Експерти и граждани и СДС“) е друг представител на морския и пристанищния бранш, но малцина знаят, че той има и дисертация по управление на строителството. Защо тогава не оглавява архитектурната комисия? Комисията „БКД“ е не по-малко важна от нея, макар че в последните години заседаваше общо взето само около приемането на план-сметка „Чистота“. Както и в предишния мандат, така и в този, ръководството й е поверено на човек от групата на д-р Янко Станев.

„Наука и образование“:

5

Славчо Славов (ГЕРБ) е вече опитен общински съветник, това е третият мандат за него в местният парламент. Като създател на частно училище, той добре познава проблемите на просветата. За съжаление, Славов понякога подхожда прекалено емоционално към дебатите и това води до грешки в изказа му. Почти пословичен е случаят, в който Славов по време на цяло заседание на комисия говореше за „рехабилитирани“ вместо за хабилитирани преподаватели.

„Здравеопазване“:

6

Антоанета Цветкова (ГЕРБ) е сред новите лица в общинския съвет. Тя е магистър по здравен мениджмънт, има титла доктор по икономика, освен това е преподавател в Медицински колеж – Варна, и във Факултета по обществено здравеопазване при Медицински университет – Варна. От това следва да заключим, че тя е поставена начело на правилната комисия, което е по-скоро изключение при извършения избор на председатели.

„Социални дейности и жилищна политика“:

7

Лидия Маринова (ГЕРБ) е доказала, че е един от най-преданите отборни играчи в партията си във Варна. Тя се отказа да бъде депутат, за да стане заместник на кмета Портних. Сега вече не е и в администрацията му, но пък продължава да работи по социалната политика, вече като част от местния парламент. През миналия мандат Маринова не успя защити идеята за жилищен блок за хора с увреждания и в неравностойно положение. Слуховете, че това  ще са „цигански“ блокове, провалиха проекта и изкараха на няколко пъти граждани от различни квартали на протест.

„Младежки дейности и спорт“:

8

Мартин Байчев (ГЕРБ) има педагогическо образование, както и опит като председател на комисия от предишния мандат. Работата му обаче въпреки това едва ли ще е лесна, тъй като Варна трябва да е наистина на европейско ниво в този  ресор. Нека не забравяме, че градът ще е Европейска младежка столица през 2017-а. Проблемите в спорта на Варна също не са малко, така че Байчев ще бъде доста натоварен в бъдещата си работа.

„Туризъм, търговия и рекламна дейност“:

9

Марица Гърдева (ГЕРБ) изглежда става все по-важна личност в най-голямата партийна група в общинския съвет. Тя беше говорителят, който официално огласи номинациите за председатели на последната сесия. Работата й в медийната група „Черно море“ кара мнозина да подозират, че едноименните вестник, телевизия и интернет агенция ще са фаворизирани от общината. Тук обаче задължително трябва да подчертаем, че медиите не попадат в ресора на комисията, която тя ще ръководи.

„Култура и духовно  развитие“:

10

Даниела Димова (ГЕРБ) отнесе доста медийни нападки през миналия мандат, когато оглави културната комисия на съвета, а заедно с това и ТМПЦ-то, което събра под обща административна шапка операта и театъра. Тя обаче успя да докаже, че може да се справи с всички тези постове, без да изоставя и певческата си кариера. За уважението към Димова говори фактът, че дори БСП декларираха подкрепата си за нея като председател на комисия.

„Европейски въпроси и международно сътрудничество“:

11

Николай Георгиев (ГЕРБ) също като Димова запазва председателския си пост от предишния мандат. Ветеринарният специалист, който е и член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България, явно се превръща в необходимия на управляващите експерт в международните връзки на варненския местен парламент.

„Транспорт“:

12

Добромир Джиков („Граждани и експерти и СДС”) беше доста изненадваща номинация за председател точно на тази група. Не  защото не му отива да ръководи, а просто защото в общинския ни съвет са и бившият транспортен министър Данаил Папазов, бившият шеф на пристанище Божидар Чапаров и шефът на „Транстриумф“ Антраник Шакариян, който буквално е един от създателите на транспортната система на града ни. Номинацията, последвана от избора на Джиков за председател на транспортната комисия, е ясно свидетелство, че когато политическите договорки заработят, всички останали доводи за едно или друго решение се оказват по-слаби.