Комедии, романтична драма и семеен театър привличат варненци

 

В мартенската седмица, която започна с почивен ден след Националния празник, програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна е наситена със спектакли, фокусирани върху любовта в различните й измерения, ясно защо. Ето как може да направите още по-забавен и вълнуващ идващият Осми март.
Първото предложение е за 6 март, Сцена Филиал, 19.00, със „СЕКСИ ПРАНЕ“, гастрол на Театър „Ретро“ с комедията на Мишел Римл и участието на Албена Колева и Димитър Бакалов, режисьор на спектакъла. Въпросът е може ли да пламне отново любовта, когато пораснат децата.
Няма да сбъркате, ако решите да се възползвате от промоцията билет за двама за 10 лв, валидна за 3 представления с режисьорския почерк на Пламен Марков: комедиите „РЕТРО“ от Ал. Галин на 7 март, Сцена Филиал, 19.00, и „БРАК ПО ПРИНУДА“ от Молиер на самия 8 март, отново на Сцена Филиал, 19.00, както и романтичната драма „ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР“ от Ли Хол по онзи знаменит филм с няколко награди ОСКАР. Топ спектакълът на Варненския театър ще се играе точно на 97-ия му рожден ден, 12 март, Основна сцена, 19.00. Да си припомним, че в зала “Съединение” (сега Сцена Филиал) на 12 март 1921 г. новооснованият Варненски общински театър поднася на варненци първото си представление по модната тогава пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер. Постановката е дело на Стоян Бъчваров, първия директор и режисьор, чието име театърът носи днес.


Ситуационната комедия „БАЩИ, ЛЪЖИ И ОЩЕ НЕЩО“ от Рей Куни, поставена за втори път от Костадин Бандутов, продължава да пълни салоните, точно както е било преди 25 години. И ако преди обичаният от варненци актьор Свилен Стоянов е изпълнявал ролята на сина, сега той е вече в ролята на бащата. Историята на д-р Мортимър, който се страхува появилият се изневиделица син да не навреди на кариерата му, ще се играе на 9 март, Сцена Филиал, 19.00.
Апропо, Костадин Бандутов репетира в момента мюзикъла за деца и възрастни „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Недялко Йорданов, с чиято премиера трупата предстои да отбележи Международния ден на театъра 27 март.
Но да се върнем към Деня на любимата, жената и майката, в чието навечерие на 7 март, Основна сцена, 19.00, ще прозвучи музиката на любовта с популярни арии и канцонети, в изпълнение на тенорите Ивайло Михайлов, Михаил Михайлов и Даниел Дамянов. ТРИМА ТЕНОРИ, форматът, който винаги разтапя сърцата на публиката, сега ще бъде под диригентската палка на Маестро Владимир Бошнаков.
Доста по-драматични ще станат нещата на 9 март, Основна сцена, 19.00, когато в оперната зала ще съпреживеем трагедията на Тоска и нейния любим художника Каварадоси, предизвикана от коварния Барон Скарпия, с великолепните солисти Димитринка Райчева, Ивайло Михайлов и Пламен Димитров. За Вердиевия шедьовър „ТОСКА“ пристига от Германия Маестро Светослав Борисов, предишният главен диригент на Държавна опера Варна, сега диригент на Оперния театър в Магдебург.
На 9 март, в Градската художествена галерия, 18.00, ще прозвучи музика под наслов „ТОДА РАБА” – благодарност, в превод от иврит. Благодарност е съкровеното послание на това музикално събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.
В програмата са включени еврейски и български песни, както и инструментални пиеси от Жул Леви, Николай Кауфман, Мануел Моранте, Морис Равел, Офер Бен Амос, Панчо Владигеров, Марин Големинов и др. Мемориалния концерт ще поднесат Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. Даниела Димова ще пее, освен на български, на четирите еврейски езика – ладино, иврит, идиш и арамейски, древният език, на който е говорил Христос.
СЕМЕЙНИЯТ ТЕАТЪР В СЪБОТА от 16.00, придобил огромна популярност през последните месеци, ще заеме на 10 март и двете сцени. На Основна сцена в балета „ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ“ по музика на Петер Хертел, хореографска редакция на Сергей Антонов от Болшой театър, ще танцуват перфектните Саори Коике и Егор Мотузов. Солистите на Кремълския балет в Москва, тандем на сцената и в живота, ще се превъплътят в образите на едни от любимите си герои, влюбените Лиза и Колен.
В същия ден, на Сцена Филиал, отново от 16.00, Семейният театър в събота ще предложи поредния „СЪН“, който след варненци, покори неотдавна и столичани. Ето какво написа по този повод в портал „Култура.bg” театралният критик Анелия Янева: „Най-трудно се прави представление за деца. Те не прощават фалша и на секундата разпознават всяка бутафория. Но спектакълът на Стоян Радев Ге. К. по пиесата на Магда Борисова е пъстър, завладяващ, истински вълшебен. Личи си, че авторите (сценографията и костюмите са на Даниела Николчова) добре познават филмите на Тим Бъртън по класически произведения за деца и са успели да създадат подобна магия и на сцената. И тук удоволствието, с което играят актьорите, се предава и на публиката.“

Виолета Тончева
PR на ТМПЦ – Варна