Колко често трябва да подменяме спалното си бельо?

Докторите и здравните специалисти препоръчват всяко семейство да има най-малко 3 броя спално бельо. Единият, от които да е на спалнята, другият за пране, а третият в готовност за употреба.

В големите вериги хотели чаршафите се подменят на три дни. Нашата сексуална активност предопределя честата смяна на чаршафите ни. След всеки полов акт е добре да перем завивките, за да предотвратим развитието на микроорганизми в леглото.

Като общо правило се взима това за подмяната на спалния комплект поне веднъж в седмицата. Свежите и чисти чаршафи способстват за по-добрия сън, след който да се чувстваме свежи и отпочинали. Хората с алергии извършват тази подмяна по-често поради ежедневното натрупване на прах и развитието на всякакви микроорганизми. Достатъчно е човек да си легне потен или с някакъв вид козметика по себе си и можем да броим завивките си за замърсени.

Голям процент хора извършват всякакви дейности в леглото, включително и хранене. Трябва да бъдем наясно, че това също води до замърсяване и нуждата от по-често пране.

Всеки комплект спални чаршафи се пере при различни условия, в зависимост от характеристиките, описани на техните етикети. Тъканите са претенциозни и изискват своето третиране на различни градуси. Цветът на спалния комплект също има значение. Бялото издържа на по-топла вода, а цветното – не. Също така е неразумно да смесваме бяло с цветно спално бельо, защото е възможно бялото да се оцвети и буквално да се съсипе. Купувайте си два вида перилни препарати – съответно за бяло и цветно пране. По този начин ще запазите качеството на чаршафите за по-дълго време.

Здравните специалисти съветват да се спазва висока хигиена в спалното помещение. Иначе казано – да се почиства често, да се отстранява прахта от плоскостите и не на последно място, да се грижим за свежестта и чистотата на спалното си бельо. Спазвайки тези съвети ние гарантираме не само удобството си, но и поддържането на организма си в здравословно състояние.