Колко струва във Варна подготовката на първолак

Moreto.net

До началото на новата учебна година остават само няколко седмици. По-традиция най-трескаво тече подготовката на тези, на които предстои за първи път да прекрачат училищния праг. Някои от родителите на първолаци решават да не чакат последния момент и вече се ориентират сред огромното разнообразие от стоки и цени, което предлага пазарът, пише в свой репортаж Moreto.net.
За улеснение повечето школа изготвят списъци, които да са в помощ при набавянето на необходимите пособия. Дори и без тях обаче родителите са наясно, че има неща, без които учебният процес няма как да премине и дори не дочакват родителските срещи, за да набавят необходимите материали. За най-нетърпеливите големите търговски вериги и книжарници, които са и най-предпочитани от клиентите, а също и по-малките такива обекти вече примамват с разнообразен асортимент и изгодни предложения, показа репортерска проверка.
Ако родителите вземат само най-необходимото като пособия, ще трябва да се бръкнат с около 100 лева. Около тази сума се въртеше минималната подготовка на първолаци и през миналата година. Разбира се, вложените средства може да скочат в пъти, ако родителите се спрат на по-луксозни и скъпи стоки. В някои случаи дори само раницата може да надхвърля 300 лева. Повечето пъти обаче ученическите чанти струват между 30 и стотина лева.
Независимо от вида на стоката, при всички случаи неколкократно отражение нагоре върху стойността й винаги дава щампата с любим анимационен герои. В този смисъл цената на тетрадка с тесни и широки редове или с квадратчета от 20 листа може да варира от около 20 до 90 ст. Същото важи и за несесерите. Един напълно обикновен може да струва около 3-4 лева и в зависимост от броя на отделенията, колко е зареден и с каква картинка е, да стига дори 50 лева.
Огромно е разнообразието по отношение на моливи и други средства за рисуване, които също трябва да са неизменна част от ученическия комплект. Пакет за чертане може да струва от около 1.80 до близо 10 лева. Дори една острилка може да надвишава 5 лева. Обикновено рисувателно блокче е около 1.50, а боичките по 4-5 лева и нагоре. По толкова могат да се намерят и флумастери. Моливите започват от над 2-3 лева и варират значително в зависимост от броя и марката. По няколко лева са подвързиите, контейнерите за боички, дъски за пластелин и други. Средства трябва да се предвидят и за помагалата, които могат да струват и около 50 лева.
През миналата година на много места се предлагаха цели пакети с необходимите ученически пособия, които помагат на клиента да спести около 20-30% от цената. Към момента такива рядко се забелязват. Има обаче оферти за отстъпки при купуване заедно на раница с несесер например.  Подготовката на първолаците обаче далеч не свършва до тук.
Необходима е още униформа и то в няколко комплекта, които ако включват само горна част струват около 30 лева за брой. Нужен е още спортен екип, който коства също поне 30-40 лева. Най-малко 20-ина лева са спортните обувки. Трябват още яке и други дрехи. Така на финал се оказва, че подготовката на ученик за първи клас струва на родителите в най-евтиния си вариант неколкостотин лева.
Държавата предлага финансова помощ за семействата, които отговарят на определени условия за доход. Могат да получат по 250 лева за първолак. За целта до 15 октомври трябва да представят удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, както и няколко други документа. С промяната в разпоредбите от 1 юли доходът трябва да бъде не повече от 400 лева на член от семейството. Подадените заявления към момента са над 900. Около 3500 се очаква да бъдат първолаците в община Варна тази година. Повече от 3300 бяха записани още през юни.