Коли и строителство разпалиха стари конфликти за Морската

Екип на „Народно дело Седмицата“

4 - 5 - Tema 6

Нова забрана за влизането на автомобили в Морската градина, наложена от общината, върна на дневен ред споровете и страстите около статута на местността Салтанат и достъпа до нея. Преди обаче да се стигне до отварянето на тази уж затворена глава от най-новата история на любимия на всички парк, станахме свидетели на подновени протести по друга важна тема, свързана с него – строителството. След телевизионни репортажи и поредица от публикации група граждани поискаха спирането на обекти в Морската градина. Ако трябва най-точно да обобщим причините за недоволството, те се свеждат до заобикалянето на закона. Вместо позволените ремонти и реконструкции на сгради в района около делфинариума, там се извършва ново строителство, резултатът от който ще е нови сгради, които ще натоварят прекалено много зелената му територия, твърдят недоволните.

4 - 5 - Tema 5
След порой от възмущение и коментари в социалните мрежи, на протеста, насрочен за четвъртък вечер, в крайна сметка се събраха между 50 и 70 човека.
Така очакваният масов протест срещу общинската администрация на практика не се състоя. Това обаче не попречи на активистите да заявят позицията си, че паркът на Варна се унищожава.
Недоволните граждани с викове призоваваха кмета Иван Портних да излезе пред сградата,  тъй като според тях той е спечелил доверието на варненци именно с обещанията си за по-добра Морска градина. Това, както можеше и да се очаква, не се случи.
Протестиращите подчертаха, че акцията им не се отнася само за една сграда, а за всички строежи и ремонти в целия градски парк. Те напомнят, че преди години Морската градина е стигала до Евксиноград, а в момента на места дори няма стълби, откъдето граждани могат да слязат до плажа.

Нови сгради или ремонт – прокуратурата ще проверява

4 - 5 - Tema 3

Може би една от причините протестът срещу строителството в Морската градина да не е толкова масов, колкото се очакваше, беше превантивната реакция на кмета Иван Портних по темата. Ден преди демонстрацията той съобщи, че е внесъл сигнал до Районната прокуратура във Варна. Той е свързан конкретно с решение на Общински съвет – Варна, от 19-20.02.2011 г., касаещо имот с адрес мест. Салтанат №59 в Приморски парк.
„Във връзка с породили се в общественото пространство съмнения относно достоверността и истинността на документите, с които общинска администрация разполага, предоставям на Вашето внимание същите и моля да извършите обстойна проверка на достоверността и истинността им“, се казва в сигнала до районния прокурор.
Портних коментира пред журналисти случая и дори леко излезе от познатия си спокоен тон, като се оплака, че в случая недоволните варненци го обвиняват в грехове, които не са негови.
„Всички добре знаете, че това е една сага от 2011 г., когато ОбС е приел решение за публично-частно партньорство – изграждане на детска градина с басейн в „Чайка“  срещу общински терен в Морската градина. Инвеститорът е получил парцела, след като изградил детската градина за 1,4 млн. лв. Още миналата седмица предоставих на журналисти всички документи по случая, които сме наследили от бившата администрация – кадастрална скица, нотариални актове, актове за деактуване, договори – всичките са подпечатани, подписани и заверени. Но тъй като се появиха съмнения за достоверността на тези документи, ги пращаме в прокуратурата за проверка. Защото ми омръзна да се оправдавам за стари грехове! Ако бъдат установени нарушения по документацията, издавана от три различни институции, нека бъдат предприети всички мерки, разпоредени от разследващите органи!“, коментира варненският кмет.
Той направи паралел с друг случай, с т.нар. „Картофената  къща“ на бул. „Княз Борис I“ 57, която бе съборена през 2008 г. „Заварихме иск от инвеститорите срещу общината на стойност близо 5,5 млн. лв. – заради спрения строеж и пропуснатите ползи! Спечелихме делото на първа инстанция, но сега отива във ВАС, и искрено се надявам делото да завърши успешно за общината, защото иначе трябва да платим 5,5 млн. лв. на собствениците. Това означава да зачеркнем директно, примерно, ремонта на три булеварда. Затова искам ясно да бъда разбран и по случая с терена в Морската градина – трябва да сме абсолютно убедени във всяка една наша стъпка, за да не стане така, че утре срещу общината да има не само иск за 1,4 млн. за изградената детска градина, но и за пропуснати ползи“.

Затварянето на Салтанат за автомобили предизвика смесени реакции

4 - 5 - Tema 1

За да не остане съмнение, че позицията му за Морската градина е двойнствена, кметът Портних предприе още една важна мярка – спря достъпа на автомобили до местността Салтанат.  С това действие той за пореден път прави опит да изпълни ангажиментът си към варненци, с който спечели най-много симпатии още от частичните избори, дошли след оставката на предшественика му Кирил Йорданов.
Че Морската градина ще е парк, а не паркинг, беше обещанието, което може би е спечелило най-много гласове за областния лидер на ГЕРБ. Това, че забраната така и не беше изпълнена ефективно, беше пък най-голямото разочарование от първия му непълен мандат. Факт е, че под натиска на обществеността Портних наистина опита да спре колите. Несъвършенствата на забраната, която той въведе, обаче я направиха уязвима в съда. Засегнатите собственици на имоти в Салтанат се обединиха, протестираха и на практика показаха, че пълната забрана за автомобили е по-скоро неуместна, поне не и във варианта на кмета. Сега те отново се готвят за сериозна битка в съда, в която на всичко отгоре имат и предимството, че магистратите вече са се произнесли в тяхна полза.
Привържениците на пълната забрана на колите в парка също се оказаха в малко неясна ситуация. Реакциите и коментарите им са противоречиви, защото действията на кмета изглеждат, от една страна, като чисто политическа маневра. От друга, зоркото око на  активистите забеляза веднага след наложената нова забрана, че коли в Морската градина все пак продължават да влизат. Силите на реда пък останаха между чука и наковалнята, защото, от една страна, трябва да пазят алеите, а от друга, да влизат в спорове с шофьорите, които знаят, че забраната е премахната от съда.

„Овърсийз Хоризонт“ АД
Община Варна спира колите в Салтанат незаконно

Решение на Върховния административен съд от януари тази година потвърждава решение на Варненския административен съд, с което се отменя забраната за движение на автомобили по алеята в Морската градина. За това алармираха медиите от „Овърсийз Хоризонт“ АД.
Ето и пълния текст на анонса, който изпратиха от дружеството до медиите:
„Решение 240/11.01.2016 г. на ВАС от 11.01.2016г. по адм. дело 10716/2015г., с което състав на ВАС потвърждава изцяло решението на Административен съд – Варна, с което се отменя т. 2 от заповед 4170 от 11.11.2013г. на кмета на община Варна, която гласи: „Забранявам движението на моторни превозни средства (МПС) по алейната мрежа на територията на Приморски парк, съгласно схема неразделна част от настоящата заповед.
Община Варна е осъдена да заплати разноски пред касационна инстанция в размер на 1800 лева. Община Варна е осъдена и от Административен съд – Варна, да заплати разноски в размер на…“.
Това в превод означава, че забраната е изцяло отменена, уточняват от „Овърсийз Хоризонт“ АД. „Въпреки Решението на ВАС от 17.02.2016 г. органи на Охранителна полиция по устно нареждане на кмета на община Варна заграждат подходите към м-ст „Салтанат“ и препятстват достъпа с МПС до всички сгради и обекти на територията.
За тези действия на 18.02.2016 г. е сезирана Окръжна прокуратура – Варна, и Главния прокурор на Република България. На 19.02.2016 г. е депозирана молба пред Административен съд – Варна, за незабавно прекратяване на незаконните действия. Днес, 19.02.2016 г., в някои електронни медии се появиха публикации със заглавия: „На последна инстанция: Колите нямат място в Салтанат“.
От името на „Овърсийз Хоризонт“ АД искам да заявя, че подобни подвеждащи публикации, неотговарящи на истината, водят до сериозно накърняване на имиджа на комплекс „Хоризонт“ и до преки загуби от страна на дружество. Моля всички медии, които са излезли с публикации от този тип, да публикуват опровержение. В противен случай дружеството ще бъде принудено да потърси имуществена отговорност от правонарушителите.
С уважение, aдв. Диан Иванов – представляващ „Овърсийз Хоризонт“ АД“
От дружеството съобщиха също, че тази седмица ще представят подробно своята позиция пред медиите.

Кметът Иван Портних
Ще платя разноските от 1800 лв. от заплатата си

Съдът в крайна сметка казва, че заповедта ми издържа формално, но тя всъщност припокрива закона и поради това няма смисъл от нея, защото законът казва, че това са алеи и по тях движение не може да има. Но това е една 10-годишна сага, докарахме дотам в крайна сметка да се произнесе ВАС тълкувателно, това е първото тълкувателно решение първо на Варненския административен съд, след което аз само жалих, за да се произнесе и ВАС, за да се сложи точка на тази сага. И всъщност в крайна сметка ВАС се произнесе и каза, че да, ясно и точно законът казва, че това са алеи и по тях движение не може да има. Разбира се, осъжда общината да заплати на собствениците от Салтанат съдебни разноски в размер на около 1800 лева, защото всъщност казва, че няма смисъл от заповед, защото законът е такъв. Тези 1800 лева с огромно удоволствие ще ги заплатя със заплатата си, за да не бъдат в ущърб на общинския бюджет. Защо казвам с огромно задоволство – защото всъщност ясно и честно изпълних това, което обещах на всички варненци. Да стигнем до там, че да има законово яснота по отношение на тези алеи, да е ясно, че те са алеи и че по тях не може да има.
Ситуацията наистина предполага изключително много спекулации. Очевидно е, че на много хора това не им харесва, затова ползват всякакъв вид подход, за да направят едни абсолютно неверни решения. Но историята е такава, каквато всички са я видели. Като започнем с приемането на общия устройствен план, като започнем с битката ни за движението в Морската градина. Но към днешна дата и двете неща са факт. И то с решения на върховни инстанции, тоест това вече от тук нататък е абсолютно неотменимо. Затова смятам, че всички, които се представят за еколози, екологични организации и други, които милеят за зелената система на града ни, и за Морската градина в частност, знаете колко инвестиции направихме там – алеи, осветления, пейки, кошчета, цветя, поливни системи, могат само да излезнат и да кажат „Браво! Да, тези хора наистина 2-3 години се мъчиха, но го докараха до край“. Но сега се вкарват на такъв важен исторически момент, се опитват да вкарват абсолютно неверни решения и абсолютни неистини.“