Кога е най-доброто време за пробиване на сондажи за вода?

Бързият отговор е, че сондажът може да бъде пробит по всяко време на годината. Разбира се, има периоди от годината, в които атмосферните условия могат да окажат някакво влияние на работния процес, но рядко са в състояние да го възпрепятстват. Сондажното пробиване през различните периоди от годината всъщност не представлява толкова голямо предизвикателство за опитна компания в бранша.

Сондажи в частни имоти

Мнозина биха предположили, че е по-трудно през зимата, когато почвата замръзва, но в действителност това често може да е чудесно време за изкопаване на сондаж за вода. Обикновено има по-малко кал, като земята е по-твърда. Освен това, хората предпочитат да извършват подобни манипулации в дворовете си, когато няма много развита растителност.

Говорейки за оборудването, една сондажна машина няма да има проблеми с по-твърдата земя. Те са проектирани да пробиват камъни. По-лесно е да намерите свободни специалисти през зимния сезон, тъй като повечето строителни проекти се извършват през лятото.

Ако планирате да използвате автономен водоизточник, то е редно да предвидите и допълнително време за необходимите проучвания. Разбира се, те се правят преди самата сондажна дейност и са определящи за хода и продължителността на работния процес.

Ако сондажът е за строителен проект?

Разбира се, това зависи изцяло от функциите, които съоръжението трябва да изпълнява. Може пробивате за кладенец за напояване на селскостопански площи или желаете да имате лична термопомпа с подземен източник на вода. Ако извършвате геотехническо проучване на обекта, тогава може да не е подходящо или дори невъзможно да пробивате много преди стартирането на проекта. В други случаи, почти по всяко време, когато парцелът е празен, е чудесен момент да започнете. Това означава, че ще имате лесен достъп до вода по време на строителството, като странична полза!

Разбира се, кладенец може да бъде създаден почти по всяко време докато тече строителството, но може да бъде много по-трудно, ако има неща, които трябва да се избягват – други машини, строителни съоръжения и работници. Оборудването може да бъде доста голямо и всички остатъци от дупката също трябва да бъдат отстранени, така че достъпът до и от сондажа е много важен. Безопасността на работниците по сондажа и по строежа трябва да бъде приоритет.

Потърсете доказани специалисти в бранша

И така, в заключение, ако искате да се сдобиете със сондаж за вода, можете да го направите по всяко време на годината. Характеристиките на хидротехническото съоръжение зависи от заложените функции, които трябва да изпълнява. Зимата е страхотно време за сондиране на кладенци. За компетентно мнение и консултация, потърсете професионалистите от Геохидропроект ЕООД или разберете повече за работата им на тяхния сайт – waterbg.net.

  • публикация