Когато селският сбор стане „фестивал“

Веселин Златков

Облаци миризлив дим се носиха над Морската градина във Варна в продължение на дни през миналата седмица. „Абе миризлив, ама апетитен!“, ще ме репликира веднага някой почитател на скарата. Да споря с него няма смисъл. Не че аз самият не обичам скара – напротив, вкусното си е вкусно. Просто когато нейното „ухание“ победи дори аромата на цъфтящите като луди липи, значи някаква важна граница е премината, повярвайте ми.
Миризмата на кюфтета и кебапчета под Пантеона беше толкова силна, все едно всички партии се бяха събрали да правят предизборните си кампании заедно, при това за всички възможни избори наведнъж.
Положението беше като на селски сбор, но на село с няколкостотин хиляди жители. Всъщност, както знаем, има твърдения, че Варна си е точно такъв тип населено място. Е, опитахме се да докажем, че в думите на Бойко Борисов има повече от зрънце истина.
Панаирджийска атмосфера, надяждане с кебапчета, надпиване с айрян и цели реки от бира, които за щастие не се плискаха по алеите в Морската градина, оформиха характера на събитието, наречено гордо „Фестивал на балканската скара „Варна мези“.

2 - Fest 1
Абе тя Варна хубаво мези, ама малко трудно диша в тази си част и при тези условия, да ме прощават екоактивистите за фриволното използване на тяхната марка. Сигурен съм, че никой не може да ми обясни защо този т.нар. фестивал трябваше да се проведе точно в амфитеатъра с изглед към морето. Романтичната гледка беше набързо скрита от сцена, на която поп-фолкът „избухна“, както се казва в тези среди.
Засега особени поражения по парка от присъствието на сбора не се забелязват, за щастие. С удоволствие трябва да призная, че Морската градина си остана относително чиста, като изключим „поливането“ на близки и далечни храсти и дървета от пиячите на бира. Но, както се казва, това „с мед да го намажеш“. Или с нещо друго, което става, да речем, за мазане на скара.
Това, което не мога да проумея, е с какво този „фестивал“ – за надяждане и надпиване не мога да използвам тази дума в прякото й значение, допринесе за облика на Варна? Въпросът ми, мисля си, е напълно основателен, след като масовото „замезване“ съвпадна с Музикалния фестивал „Варненско лято“, а и куп други културни събития. Не, не казвам, че между тях има конкуренция – публиката, възпитавана с поколения, вече цели 90 години, във вкус за най-ценното в класическата музика, трудно би преглътнала кебапчийските трели на изпълнителите под Пантеона. Вярно, там участваха и ансамбли за народна музика и танци, детски състави от града, имаше даже и хип-хоп. Това обаче си е по-скоро за алиби на организатори, че това, което направиха в сърцето на Варна, „не е съвсем чалга“. Извинението може да се приеме само при условие, че станалото не се повтаря. А това би било хубаво, ама надали ще стане.
Каквото и да си говорим, селският панаир в Морската градина беше масово посетен, хората се радваха, харесаха скарата, забавляваха се… изобщо – голям купон. Така че май ще си имаме нова традиция, нов „фестивал“, който тепърва ще се разраства. А кой колко е взел, за да се появи тази масова проява, за която публично нищо не беше споменавано, преди да стане факт – това трябва да стане ясно или при отчитането на приходите на общината, или при изслушване на арестувани за корупция общинари в съда. Но последното при сегашната власт е по-скоро невъзможно. Както се казва, добре че не станахме културна столица на Европа, трябваше да си крием хубавите „фестивали“, докато си заминат чужденците.