Кметът представи визия за нова сграда на Математическата гимназия

 

Новата сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ ще бъде пример за училище на XXI век. Това сподели кметът на Варна Иван Портних, който представи стъпките за реализиране на проекта пред екипа на гимназията и директора на училището Павлин Петков. Тя ще бъде разположена на терен от 22 дка в района на техникумите, с финансиране от държавата и от Община Варна. „Индикативната стойност на обекта, с технологичното оборудване, е около 12 млн. лв. В хода на изготвяне на техническия проект, съвместно с ръководството на училището, ще се реагира, ако има допълнителни специфични изисквания“, обясни кметът. Той допълни, че вчера е била проведена ползотворна среща с министъра на образованието Красимир Вълчев. „Имаме неговата подкрепа, както и подкрепата на премиера. Следващата седмица ще свикаме извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще поискаме от държавата терен, който да обединим с общински парцел. Така ще осигурим необходимата площ, изисквана нормативно, за изграждане на една модерна сграда на това емблематично за града ни училище“, каза Иван Портних.
Цялата концепция на развитие на района предвижда превръщане на зоната на техникумите в образователен кампус. С проекти по оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат реновирани сградите на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване и на Професионалната гимназия по електротехника. Сградата на Колежа по туризъм също се ремонтира. „Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника. Ще инвестираме средства в обновяване на инфраструктурата – на сградния фонд, технологично оборудване, както и съчетаване на определени общи функции, като плувен басейн, многофукционална спортна зала, с цел осигуряване на условия за спорт на всички ученици. В близост е и базата на стадион „Локомотив“, която също ще развиваме“, каза кметът Иван Портних.


Миналата седмица в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ ще бъде запомнена и с откриването на дигитална класна стая. Проектът е финансиран от „Теленор България“ ЕАД и е резултат от конкурс за подобряване на условията за учене чрез използване на съвременни технологии. Разработването на иновацията е идея на Христо Карацанов и Виктор Иванов (вече бивши възпитаници на гимназията) и Милен Мавродиев – учител по математика.
Дигиталната класна стая може да поеме до 24 ученика, работещи на уникалните тъч-скрийн маси с по два компютъра, които са свързани с общо три големи екрана. „Големият замисъл е учебната среда да не обслужва само кабинета по информационни технологии и информатика. Чрез интегрирани уроци, чрез взаимно обединяване на силните страни в преподаването, тук се провеждат интегрирани уроци по различни учебни предмети“, сподели Павлин Петков, директор на Математическа гимназия „Петър Берон“.

Фото Live.Varna.bg