Кметът Портних призна: Синята зона няма да реши всички проблеми с паркирането

„Синя зона“ във Варна няма да реши всички въпроси, но се надявам, че ще заработи нормално и ефективно“, коментира кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция“. „Ние изграждахме паркинги там, където е възможно. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на практика няма свободни площи за изграждането на паркинги. Изключение правят училищните дворове. Изграждането на подземни паркинги върху дворовете обаче е сложен процес“, каза още кметът. Той заяви също, че общината следи поне при новото строителство да бъдат спазени изискванията за броя на паркоместата, свързани със сградите.

Портних даде следната информация за хода на ремонтите в града: „Работи се активно на бул. „Приморски“. Сега се полага последната маркировка. Улица „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ са почти готови. До седмица ще бъдат въведени в експлоатация. В действителност бул. „Васил Левски“ е изключително огромен и мащабен обект и през последните десетилетия такъв обект не сме имали. Огромни усилия се правят, за да бъдат спазени сроковете. Имаше и продължава да има редица трудности в хода на реализацията на проекта във връзка с препроектирането и отчуждителните процедури. Там има законови срокове, които трябва да бъдат спазени. Но се появяват и непредвидени ситуации като ненанесени в подземния кадастър елементи. Мобилизирани са всички сили и средства. Проектът е специфичен със специфични дейности, които имат и технологични срокове за изпълнение. Работи се на пълни обороти и се надявам, че срокът ще бъде спазен.

В момента техниката на обекта е от Румъния и Македония. Трудности има, но се прави всичко необходимо. Благодаря на всички колеги, защото проектът е мащабен и изисква голяма координация. Положението с трафика ще бъде коренно променено и проблемът ще бъде решен с десетилетия напред. Ще се опитаме да минимизираме неудобствата, но ще ги има. В дългосрочен план обаче проблемът с вътрешноградския и транзитния трафик ще бъде решен.“