Кметът Портних обяви в ефира: Синя зона във Варна – най-късно до половин година

 

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че чаканата от години синя зона в центъра на града ще бъде въведена най-късно след половин година. „Имаме избран изпълнител по отношение на софтуера, сега ще се пусне и поръчка за смс паркирането и след нейното преминаване, няма пречка за започнем поетапното въвеждане на синята зона. Вярвам, че ако няма обжалване може да стане след три месеца. В случай на обжалване пускането може да се забави с още три месеца“, съобщи Портних в ефира на Радио Варна.
Варненският кмет коментира ситуацията с Аспарухов мост с уговорката, че това е национален обект, който е в правомощията на Агенция „Пътна инфраструктура“, а не на община Варна. Портних подчерта, че ремонт на моста не е правен 50 години. Той каза конкретно кога ще бъде следващият етап от ремонта. Това ще бъде уточнено с агенцията през есента.
Кметът информира, че дългоочакваната автоматизирана билетна система, която трябваше отдавна да е пусната като част от проекта „Интегриран градски транспорт“ вече е готова. Забавянето обаче идвало от липсата на контролни устройства. Те не били включени в досегашните обществени поръчки по системата, затова се наложило да се прави нова поръчка за доставката им. Те се очакват до края на август и по думите на Портних, с това ще отпаднат техническите проблеми пред въвеждането на автоматизираната билетна система.
В момента, в който тя влезе в действие, ще може да се каже, че Варна се обслужва само от нови автобуси, обеща кметът. Това ще стане, защото със средства по европейския проект за интеграция ще бъдат закупени още 15 автобуса, а амбицията е и общинския превозвач „Градски транспорт“ да купи още толкова със собствени средства.