Кметът Портних еднолично подписал меморандума за индустриалния парк

Меморандумът, който е в основата на предложението на Иван Портних за създаването на общинското ЕАД, е подписан еднолично от него, без дори да е обсъждан с общинския съвет, който по закон има водещата роля за вземането на подобни решения. Подписът на кмета през март се определя като „първа стъпка в създаването на Индустриална зона Острова“, която всъщност си съществува.
В документа другите подписи са на изпълнителните директори на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Стефан Стайков и Антоанета Барес, и Юлиян Гендов, председателят на „Транзитна търговска зона“ АД.
„Целта е да обединим усилия като стратегически партньори за развитие на „Индустриална зона Острова“, като използваме потенциала на Варна – шестте университета, научните институти, географските дадености, отличната логистика – пристанището, жп инфраструктурата, летището, автомагистрала „Хемус“. Имаме отлични възможности за привличане на инвеститори и отваряне на нови работни места. Убеден съм, че с това е пътят за успех – бизнесът ще получава в максимална степен гаранции за своите инвестиции във Варна и региона, бързо обслужване във всяка една стъпка от инвестиционния процес“, това е казал кметът Иван Портних през март, когато е подписан меморандумът.
„Индустриалната зона Острова“ ще обхване терени около 350 дка – общинска, държавна и частна собственост, които се намират в западната част на южната промишлена зона във Варна“, съобщава по същия повод пресцентърът на общината.
„Вярвам, че ще създадем много добър модел, с който ще привличаме инвеститори и ще направим една дългосрочна визия за развитието на региона“, каза Стефан Стайков. Той допълни, че държавната фирма вече успешно партнира с общините Русе, Видин, Свиленград. „От няколко месеца основен акционер в „Транзитна търговска зона“ са Националната компания и мога да кажа, че за пръв път ние имаме партньор, с когото нещата се променят в положителна посока“, каза Юлиян Гендов. Той сподели, че през последните две години има ясна подкрепа за развитието на зоната и от страна на общинската власт.