Кметът на Варна обеща стратегия за третата възраст

Община Варна работи по изготвяне на Стратегия за възрастните хора. Това обяви кметът Иван Портних, който бе гост на отчетно-изборната конференция на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004, която се проведе в зала „Пленарна“. Доклад за дейността на организацията изнесе доц. д-р Геновева Михова, председател на съюза.
„В контекста на поставените теми искам да споделя с Вас, че след решение на Общинския съвет, заедно с колегите от администрацията започнахме изработване на Стратегия за възрастните хора. Вярвам, че с Вашето активно съдействие ще създадем документ, който ще гарантира по-добри възможности за сътрудничество и подкрепа на хората от третата възраст“, каза кметът Иван Портних.
Община Варна подпомага пенсионерските организации при организиране на различни инициативи, като фестивалът „Листопад на спомените“, „Есенно ехо от раковината“, спортния празник „Спартакиада“. С решение на ОбС се издават безплатни карти за градския транспорт на граждани на възраст над 65 г. – за една линия, и над 67 г. – за 2 линии. През 2017 г. са издадени 498 000 карти на стойност 5,8 млн. лв. Подпомага се и издръжката на пенсионерските клубове, като за м.г. са били осигурени 94 200 лева. Две профилактични здравни програми – профилактика на глаукомата и профилактични прегледи за рак на гърдата, с включена ехография, са част от здравната подкрепа за възрастните хора.

Фото Live.Varna.bg