Кметът награди младежи за постиженията им в науката и в спорта

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и спорта. „Варна се гордее със своите млади и талантливи деца. Искрено Ви благодаря, че прославятe града ни навсякъде по света. От сърце Ви желая много успехи и занапред“, заяви кметът. На церемонията присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет, Кристиян Димитров, директор на дирекция „Спорт“ в Община Варна, Лидия Маринова, зам.-председател на ОбС, и Мартин Байчев, председател на комисията по Спорт“ към ОбС.

 
Отличени бяха учениците от курсовете по астрономия в Националната астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ с ръководител Веселка Радева. Те са разработили проекта „Син Космос“, който бе класиран на трето място в Международния конкурс на НАСА за космически колонии. Проектът е отличен в конкуренция с 1500 разработки на над 6000 ученици от цял свят. Учениците са единадесетокласници в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и III Природо-математическа гимназия „Акад. М. Попов”. За своето постижение почетни плакети и юбилейни сребърни монети „Варна – Европейска младежка столица“ получиха Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Галина Станева, Леа Шуман, Петър Златев, Момчил Вилиянов, Константин Евтимов, Виктория Славова, Виктор Тодоров. Награден бе и екипът, подготвил учениците: Веселка Радева – ръководител, и научните консултанти Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в МГ, и Димитър Анастасов, авиоинженер от Летище Варна. Награда получи и Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник“.
„Тези деца представят не само Варна, но и България, и наистина заслужават адмирациите, помощта и вниманието. Във Варна учителите и образованието се подпомагат максимално от общината и това не е комплимент, това е факт. Затова благодаря за отношението“, каза Веселка Радева.
Награда бе връчена и на варненския щангист Христо Христов, който стана световен шампион за кадети до 17 г. в категория до 94 кг на първенството в Банкок. Състезателят на спортен клуб „Титан“ спечели три златни медал в 145 кг изхвърляне, 176 кг изтласкване и завърши първи с двубой от 321 кг. През м.г. за отличните си постижения Христо бе награден като победител в категорията „Младо дарование“ на церемонията „Спортист на Варна“ . Отличен бе и неговият личен треньор Живко Николов. „Благодаря на Спортното училище, на Община Варна, на клуба. Беше еуфория цялото състезание, но се справихме чудесно“, каза Христо Христов.