Кметът инспектира ремонтните дейности в „Аспарухово“

 

Кметът на Варна Иван Портних инспектира ремонтните дейности, които се извършват по възстановяване на водопроводимостта на охранителните канали в район “Аспарухово”. Той провери на място работата и спазването на графика при реализирането на мащабното строителство. Ремонтните дейности са от важно значение за осигуряване на сигурността на хората от квартала. Средствата са осигурени по фонд „Солидарност“ на ЕС, съфинансиране от Община Варна, с цел ликвидиране на щетите от наводнението през юни 2014 г., съобщи общинският информационен сайт Live.Varna.bg

10-kanali-1

При ремонта на източния канал се предвижда възстановяване водопроводимостта на съоръжението с дължина 1426 м, възстановяване на водоскок на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, мостови съоръжения на бул. „Първи май“, крайбрежна алея, както и осигуряване на подходящо заустване в Черно море в края на канала в Аспаруховия парк. Предвидено е и СМР по възстановяване на подземната инфраструктура в обхвата на канала.

За западния канал се предвижда възстановяване на водопроводимост, с дължина 1280 м, строително-монтажни работи по съоръженията на трасето на канала, включващи възстановяване на мост на ул. „Орел“, моста на крайбрежната алея, както и осигуряване на подходящо заустване в канала в долния му край, между морето и Варненското езеро. Ще бъде реализиран и втори етап на проекта – за поставяне на закрити профили там където няма изградени, оформяне на зелени зони, изграждане на наносозадържители и др.