Кметът държи в шах търговците по улиците, очакват ги глоби

Екип на „Народно дело Седмицата“

Бараки, маси, хладилни витрини, различни по размер стойки със слънчеви очила и плажни пособия, колички за царевица и пуканки и какво ли още не – преместваемите търговски обекти винаги са били част от летния пейзаж на Варна. И също така винаги са били обект на обсъждане. На всички е ясно, че когато в града има туристи, появата на сергиите е логична и в някаква степен дори необходима. Панаирджийският вид на града, който влиза в сериозен контраст с европейското самочувствие на варненци, обаче не радва никого. Затова и гражданите на морската столица са особено чувствителни, когато усетят прекаленото разрастване на временната търговия, за което от години в града ни си има даже термин – „баракизация“. Тази малко странна дума се появи в речника на варненци на границата на управлението на двама предишни кметове – Христо Кирчев и Кирил Йорданов.
Седесарят романтик инж. Кирчев неведнъж изпадаше в разсъждания как предприемаческият дух на варненеца трябва да се събуди и че малките магазинчета (най-често в гаража) и бараките могат да станат гръбнакът на бъдещия им бизнес. Не са малко хората, които до днес твърдят, че мотивите на синия кмет далеч не са били толкова романтични, а просто поставянето на бараки и събирането на наеми от тях си е било доста сериозна далавера.
Наследникът на кметския стол Кирил Йорданов пък спечели симпатиите на варненци в началото на управлението си с премахването на временните търговски обекти. Ларгото към входа на Морската градина беше отпушено, лека-полека почнаха да се освобождават спирки и подлези, заговори се за уеднаквяване на естетиката на обектите… В крайна сметка обаче Йорданов така и не спечели войната с „баракизацията“, макар че управлява достатъчно дълго. В последния му мандат, вече като представител на ГЕРБ, малката търговийка пак започна да се завръща, и то на места, за които преди това беше декларирано, че ще останат освободени от тази дейност.
Какво е положението сега? Една интересна ситуация от миналата седмица даде донякъде отговор на позицията на кмета Иван Портних по проблема, но заедно с това постави и много нови въпроси. Премахването на тентата на турския ресторант „Ориент“ разпали отново дебат за това как да се използват обществените пешеходни пространства за търговия, както и как да се контролира ефективно целият процес. Правила за него уж има, но някои ги спазват, а други – не, при това без да понасят санкции за това.

Гражданите отново видяха нарушението преди администрацията

4 - 5 - Orient 4

Работата на общинските служители по контрола на търговията, особено на тези в районните кметства, е да откриват нарушения и по възможност бързо да ги предотвратяват. Странно как те за пореден път не видяха, че посред бял ден на пъпа на града се прави нещо нередно, в случая – цяла дървена конструкция пред заведение. За сметка на общинарите обаче гражданите реагираха много бързо.
Варненката Ирина Владимирова Колева направи случващото се достояние на обществеността чрез социалната мрежа фейсбук. В групата „Стара Варна“ тя публикува силно емоционално писмо, придружено със снимки от мястото. Ето и неговия текст:
„Бясна съм!!! И не знам кое ме вбесява повече – безхаберието и безочието на отговорните институции, или наглостта на един чужденец, дошъл да си разиграва коня в България и да си прави каквото си поиска, при това абсолютно безнаказано! Това се случва в сърцето на стара Варна – на улица „Преслав“, по която само допреди има-няма два месеца течаха ремонти по проект за 5 милиона лева, идващи от джоба на нас – данъкоплатците.

4 - 5 - Orient 3
Според въпросния проект, освен велоалеите, новите пейки и кошчета за боклук, беше обявена пълна забрана за всякакви видове тенти, шатри, пристройки и т.н. към заведенията. Това включваше и вече изградените такива, затова трябваше да бъдат отстранени от собствениците им. Като краен резултат трябваше да се възстанови старият площад пред областната дирекция на МВР.
Мисля, че е очевадно – два месеца по-късно, този площад отново е зает от пристройки и маси. Като стана въпрос за новите кошчета – забележете на снимките новото им приложение за новата колоритна конструкция! Всеки е наясно, че тези кошчета са общинска собственост и тяхната кражба, присвояване, нецелесъобразно ползване или разрушаване са наказуеми по закон. Колкото до красивата сграда, върху която се изграждат всички тези конструкции, аспирации, декоративни балкони и прочее – тя е архитектурен паметник.
И отново по закон – има изрична забрана за промяна на фасадите, пристрояване и рушене. Най-жестокият парадокс е, че в цял свят властимащите дават всичко, за да опазят и поддържат културното си наследство. Вземете Рим, Атина, Ангкор Ват, Мачу Пикчу, Стоунхендж и безброй други, заради които милиони туристи от цял свят ежедневно пътуват и оставят парите си там. А ние ежедневно подминаваме своите паметници, приемайки ги за неизчерпаема даденост, оставяйки някой дребен, подмолен, продажен чиновник да позволи разрушаването на късче история срещу жълти стотинки. Тъжно, нали?…
И в заключение, без да изпадам в излишно словоблудство – ще съм благодарна на всеки, който сподели това и изяви съпричастност, защото тази слободия, оправдана от псевдо свободата на уж демократичната ни република, трябва най-после да спре!!! Точка!“
Писмото на варненката предизвика масова реакция на гражданите. Една от причините е, че и преди ремонта на тротоара съседи настояваха, че ресторантът заема с външната си част много повече площ, отколкото е нормално. Възмущението явно подсказа на кмета Иван Портних, че този път трябва да действа бързо. И лично.

Новите плочки се оказаха натрошени

4 - 5 - Orient 2

Тентата на ресторант „Ориент“ на ул. „Преслав“ беше премахната по-малко от денонощие, след като възмутената варненка подаде сигнал за застрояване на тротоарна площ с дървена конструкция и дупчене по фасада на сграда, обявена за архитектурен паметник под носа на областната администрация във Варна.
„Благодаря за сигнала на нашата съгражданка. Известно е, че вложихме инвестиции, за да превърнем зоната между улиците „Преслав“ и „Цар Симеон“ в приятна среда, където да намерят своето място артисти, художници, малки и кокетни ресторантчета. Естествено, това трябва да се случва по правилата. Вчера брутално върху новите плочки, които вече са и нарушени, от един ресторант поставиха тента или навес. Това показва, че идеята за пешеходния ринг е добра и е нормално собствениците на търговски обекти да инвестират. Но е абсурдно това да става без правила, без разрешения и регламенти. Особено със сгради с архитектурна стойност. Няма да го допуснем, бъдете убедени. Правим всичко възможно да помагаме на малкия и средния бизнес – с повече клиенти, с повече хора по улиците, с повече хора от комплексите, които идват в града. Но правилата трябва да се спазват“, коментира кметът Иван Портних на импровизирана пресконференция на мястото на нарушението. Той уточни, че този пример не е целенасочен към въпросния ресторант, тъй като проверките са показали доста отклонения от регламента.

На практика никой няма разрешение, а сезонът започна

На срещата с медиите кметът на Варна съобщи нещо, което е доста по-важно и интересно от конкретния случай. Той заяви, че още не е подписал схемата за преместваемите обекти за тази година. Така че на практика всички, които работят в момента, са с нередовен статут, без да са виновни за това. Оказа се, че Портних нарочно държи търговците в шах.
„Възложил съм на администрацията масови проверки на повече от 2000 търговски обекта в града. Техните собственици ще получат разрешителни, когато се уверим, че обектите им отговарят и съответстват на правилата и нормите. Самоинициативите ще бъдат последвани от глоби, тъй като държим да запазим облика и духа на старата градска част и да се спазват правилата. Вече се изготвя наредба с новите правила и елементи за магазини и обекти и очаквам Общинският съвет да ни подкрепи. Ще следим и за запазване на всички паметници на културата във Варна, за да придобие градът европейски облик“, заяви Портних.
Разбра се още, че собствениците на ресторант „Ориент“ са застрашени с глоба от 1000 до 10 000 лева, тъй като нямат разрешително за дървена конструкция. Техните документи са входирани в общината, но още не им е издадено разрешително, уточни кметът на район „Одесос“ Георги Недев.
Това отношение на общината към търговците, разбира се, е малко обидно, поне за тези, които спазват правилата. Презумпцията за виновност не е сериозен мотив в средата на годината обектите им да са без разрешително, защото кметът е решил така.
Нека да припомним, че с голяма гордост община Варна обяви 15 май за начало на туристическия сезон тази година. Тоест, градът от тази дата трябва да мине в „летен режим“, а търговията по тротоарите и площадите е твърде важна част от него. Въпросните над 2000 търговски обекта вече трябваше да са проверени, а не проверката тепърва да започва. Защото да се дават разрешителни за преместваеми обекти през август, когато лятото е вече преполовено, не е нормално.
Вероятно в това поведение на кмета има някакъв превантивен смисъл – ако и без друго работиш без разрешително, гледаш да си по-изряден. Но в никакъв случай подобно създаване на подобна зависимост от волята на администрацията не е добра европейска практика. При всички случаи търговците, които са се почувствали засегнати от действията на кмета, могат да търсят правата си. Дали ще го направят – това е друг въпрос. При всички случаи обаче Портних трябва да засили претенциите към работата на собствената си администрация, а не към частните търговци, които се надяват да осигурят препитанието си във Варна и това лято. Отговорността за спазването на правилата си е тяхна и те го знаят отлично.