Клуб „Адреналин“ отбеляза 25 години със зрелищна програма

С поредица от демонстрации и рекорди варненският клуб „Адреналин“ закри екстремен сезон 2017. Това пък постави началото на събитията по случай 25 години от основаването на клуба за екстремни спортове, които ще продължат и през 2018-а.

Един от основните акценти в празниците, преминали в края на миналата седмица, беше участието на Пенка Балева. Тя за пореден път доказа, че възрастта не е причина и извинение за тези, които искат да живеят активно. На 82 години Балева направи поредния си скок с бънджи от Аспарухов мост.

Пенка Балева е почетен член на клуба и вече има над 50 скока с бънджи и с парашут. Най-високото място, от което е скачала с ластично въже, е мост в Австрия с височина 192 метра.

Жената, за която годините сякаш няма значение, започва заниманията си с екстремни спортове на 67-годишна възраст. В последните години тя по традиция посвещава скоковете си на Варна и на празника на града 15 август.

Възникнал като идея в средата на 80-те години, клуб „Адреналин“ съчетава дейности като: парашутизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм, бънджи скокове, бейсджъмпинг, рокетбънджи, полети и скокове от балон и др. Клубът съвсем навреме успява да въведе модерните екстремни спортове за родните почитатели. Тук той разпространява спорта за широката публика чрез собствени разработки за изпълнение и организация. Намалялата дейност и закриването на много аеро-клубове в страната довеждат до идеята за създаване на клуб, в който спортистите да продължат дейността по практикуваните от тях спортове, със собствени усилия да ги усъвършенстват и разпространяват.

Така през 1985 г. група младежи неформално създават клуб “Адреналин” във Варна. До 1989 г. неговата дейност се изразява предимно в парашутни скокове от самолет или мотоделтапланер. Участията на клуба пред широката публика се проявяват най-вече в демонстративни полети с делтапланер и парашутни скокове на някои празници в град Варна. През този първи период клуб “Адреналин” съществува само като идея, още не е определена насоката, в която да се развива и привлича свои съмишленици.

През септември 1989 г. братята Росен и Стамен Касабови, и Веселин Д. Радев – Зеления изпълняват първия подобен на бънджи скок в България. Тогава те използвали употребяваните в алпийската техника динамични въжета. Тази знаменита проява в историята на бънджито у нас те изпълнили, като единият край на въжето се осигурявал на едната страна на моста, а самият скок се извършвал от другата. Целта на организационно сложната система била чрез маховото движение, което ще опише скачащият под моста, да се намали динамичният удар вследствие от скока.

Три години изминават, докато Росен Касабов създаде първото ластично въже в България. Провеждат се редица тестове и изпитания, за да се определят точните параметри на скока. Особено внимание се отделя върху сигурността на еластичния елемент, начина на екипиране и изпълнението на самия скок. Въжето било от многонишкови снопчета ластик, обединени в броня с нужните динамични способности, предпазваща ластичетата от външните фактори на влияние и главно от тяхната пълна разтегателна способност. Снопчетата били оплитани в различни оплетки според целта на експлоатация, а самите те се помещавали в полиамидна тръбна лента, ситно набрана с изчислена безопасна дължина на опън. При евентуална авария редът на пълна амортизация (в случая скъсване) започва от външната броня, издържаща до три тона, следвана от бронята на снопчетата ластик, а те (както става ясно от направените по-късно изпитания в НИСИ) остават със съвсем малки поражения, дори като се опъват до над 300% от своята първоначална дължина.

През 1992 г. се провеждат първите масови бънджи скокове в България. На 10 април Росен Касабов извършва два изпитателни скока от Аспарухов мост – Варна, и става кръстник на клуба, давайки му името. През същата година клуб „Адреналин“ е официално регистриран.

Първите бънджи скокове предизвикват небивал интерес към изживяването у широка аудитория и задачата пред членовете на клуб “Адреналин” вече е да осигурят безопасно и достъпно за всички желаещи приключение.

До 1996 г. клуб “Адреналин” създава отбори с цел усъвършенстване и още по-голямо популяризиране на бънджи скоковете у нас. Те са в градовете Варна, София, Плевен, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Членовете в клуба нарастват до 700 души. Периодът в развитието на клуба до 1996 г. е свързан и с първите скокове бейс – с парашут от земна цел като: сгради, антени, мостове и скали. Бейсджъмпингът се определя като един от най-екстремните и опасни за практикуване спортове. Необходимостта от стриктна и прецизна подготовка, както и опасностите, които крие, са причината за минималния брой на хората, практикуващи го в България. Само 15 души от клуб “Адреналин” имат възможност да запишат в актива си по няколко такива скока. Първият бейсджъмпинг от Аспаруховия мост във Варна се осъществява отново от Росен Касабов, който го изпълнява през 1992 г. Две години по-късно и Веселин Д. Радев – Зеления прави първия си бейсджъмпинг. Скоковете от Аспаруховия мост във Варна се извършват с приводняване и това до голяма степен намалява риска при евентуален инцидент. Веселин Радев – Зеления е първият българин, осъществил бейсджъмпинг от Аспарухов мост над сушата.

От 1992 до 1996 г. клуб “Адреналин” провежда и курсове по парапланеризъм, като местата за полети и тренировки са най-често край с. Рогачево и планината над град Сопот.

След този период бънджи скоковете се развиват като основна дейност в клуб “Адреналин”. Нарастващият интерес към тях налага въвеждането на стриктни правила за желаещите: задължително подписване на декларация преди скока, удостоверяваща личното желание и физическото състояние. След всеки скок “Адреналин” издава свидетелство за извършения подвиг и го регистрира под номер в архивите на клуба.

Само до 2000 г. над 5000 души са осъществили бънджи скокове в клуба, като освен българи скачат и турци, румънци, руснаци, германци, французи, швейцарци, норвежци, гърци, англичани и др. Фактът, че в проведените до този момент над 70 000 скока няма нито един сериозен инцидент, говори за професионализма на екипа, който се грижи за безопасността на желаещите екстремни преживявания.