Килимът от листа – красив, но опасен

Красивата пъстра есенна гледка завладя улиците във Варна през миналата седмица. Жълто-червен килим от листа застла тротоарите и градинките в града. Макар че температурите постепенно взеха да стават по-скоро зимни, отколкото есенни, всеки минувач някак естествено се радва на пъстрите цветове, които носят лека меланхолия, но и много романтика.

Въпреки красивата визия на града, на която се насладихме в дните преди да завали, дъждът показа защо листата трябва да се чистят и събират. Запушени шахти, хлъзгави тротоари, на които трябва да спъваш като при поледица и каша от гниеща шума – това се получи в крайна сметка от чудесната есенна картина.

Без съмнение да се почистят падналите листа навсякъде е непосилна задача. Все пак на много варненци направи впечатление, че преди седмици тази дейност се изпълняваше много по-старателно. Точно когато обаче листата започнаха да се превръщат в реален проблем, чистенето им сякаш спря. Дали е въпрос на организация или на друг фактор? Това вероятно ще си остане тайна, а от общината вероятно отново ще кажат, че „правят всичко по силите си, за да се справят със ситуацията“.