Катедралата има нужда от още пари за ремонт

Вторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт. Над половин милиона лева са необходими за обновяването на катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна, съобщи bTV. Основният проблем е в покрива на катедралата, който при всеки дъжд тече, водата се просмуква в стените и руши уникалните стенописи на храма. До този момент митрополията, с помощта на местната община и финансов благодетел, са осигурили около 2/3 от сумата за ремонт. За останалите пари ще се разчита на даренията от миряни.
Построен преди повече от 130 години и с камбанария, която се издига на близо 40 метра, катедралният храм е една от емблемите на Варна.
Основен ремонт на покрива обаче не е правен от 40-те години на миналия век. 70-годишните стенописи, дело на руския художник Николай Ростовцев, са в огромен риск, макар да са реставрирани преди 15-ина години. Храмът е паметник на културата и в момента от митрополията подготвят документите за ремонта. Успоредно с това върви и кампания за осигуряването на средствата. До момента от кампанията са осигурени около 80 хиляди лева. Ако нужните средства бъдат събрани следващите месеци, ремонтът на храма ще се извърши през това лято.