Картини от дъждовна Варна: Листа, локви, задръстени шахти и… цистерна, която мие улицата

Веселин Златков

Миналата седмица във Варна започна с жълт код заради валежи и завърши със оранжево предупреждение заради вятър. За щастие, нито вятърът духаше толкова силно, че да се стигне до сериозни инциденти, нито валя толкова обилно, че да се стигне до наводнения. За разлика от Бургаска област, във Варна и региона есенните явления си бяха съвсем обичайни за края на октомври.


Обичайни са обаче и сезонните проблеми по улиците на града – локви по разбитите тротоари и около пропадналите и задръстени шахти. Ако се движиш комфортно в колата си (и предварително си запомнил къде са подлите дупки в асфалта), вероятно изобщо няма да усетиш неудобство в такъв есенен ден. Ако си пешеходец обаче, е малко по-различно.
На много кръстовища водата – колкото и да е малко след относително лекия дъжд, се събира точно там, където трябва да пресечеш. Модерните надписи „Погледни“, които украсяват отскоро „зебрите“, не се виждат, това показва колко е дълбока локвата.
Почистването на окапалите листа в края на октомври си е доста трудна задача, защото те падат ли, падат. А в дъждовно време става още по-сложно. Затова на отделни места във Варна можеше да се видят всички етапи на процеса поотделно – от старателно метене и прибиране в платнище, през събиране на мокри купчинки, до пълно зарязване на торбата с жълтата шума за по-късно.
И ако всичко това е някак си нормално за първото по-сериозно разваляне на времето след циганското лято, то някои неща са си абсурдни. За такава ситуация ни съобщиха наши читатели. В началото на седмицата те с изненада видяха цистерна, която мие улиците на Варна… докато вали дъжд. Странната гледка беше запечатана от един от читателите ни и на снимка, която си е истински куриоз. За съжаление, качеството на кадъра не е достатъчно добро, за да го публикуваме, но фактът си е факт. А и слисаните свидетели на това нелогично събитие са не един и двама. Може би чиновниците в община Варна си мечтаят за вечно лято, но за съжаление реалността е друга и по тези географски ширини сезоните са все още четири и в някои от тях няма нужда от показно леене на вода по улицата, особено когато тя пада от небето по естествен път.