Карен Шахназаров пристига за „Любовта е лудост“

 

Известният кинорежисьор, сценарист и продуцент Карен Шахназаров, създател на незабравимия филм „Ние от джаза“, ще е специален гост на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ тази година, съобщиха организатори на любимия кинопразник на Варна.
Роден на 8 юли 1952 г. в Краснодар, Шахназаров навлиза смело в руското кино през 70-те години и представя своя нестандартен авторки поглед по мълчаливо отминавани теми в общество. Утвърждава свой кинематографичен стил още през 80-те. През 90-те години продължава да твори и да изненадва почитателите на изкуството в руското кино.
Името на Шахназаров е символ на творческа провокация, емблематично за руското кино в поредицата от световно признати имена.
В момента Шахназаров е директор на киноконцерна „МОСФИЛМ“, който произвежда средно 300 филма годишно, около 80 от тях изцяло руски. Годишно 2 млрд. долара от държавния бюджет на Русия са предназначени за филмопроизводство.
Международното жури, което ще оценява конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2017 , който стартира на 25 август, е в състав: председател – Иглика Трифонова (България), Йеспер Андерсен (Дания), Игор Кобилянски (Молдова), Чаба Фазекаш (Унгария), проф. Кирил Разлогов (Русия).