Капитанът Михаил Венков: В Черно море ни харесва да играем в Европа

Завръщането на Георги Илиев ще вдигне класата на тима
След като Литекс бе изхвърлен от „А” група и се направи ново класиране, Черно море попадна в по-добра ситуация преди подновяването на първенството. „Моряците” остават пети, но вече са на 6 точки не само от четвъртия Славия, но и от третия Берое. Ако варненци завършат трети напролет, със сигурност ще участват в Лига Европа. При положение, че финишират четвърти, ще играят в Европа, единствено ако Берое е трети и вземе купата на България.
В ексклузивно интервю за „Народно дело Седмицата” Михаил Венков разкри какво очаква от отбора през пролетния полусезон.

32-02

– Мишо, по-спокойни ли сте след новото класиране и по-реални ли стават шансовете ви за Европа?
– Спокойствие няма, но е видно, че сме в малко по-добра ситуация. Все пак крайното ни класиране ще се определи от резултатите и продукциите ни на терена. Хубаво е да се играе в Европа, играе ни се в Европа и мисля, че на кое място ще завършим, ще зависи изцяло от нас самите.

– Смятате ли колко точки ви трябват в оставащите 14 мача за третото място?
– Не, а и не е правилно. Нашите цели са да сме по-добри от есента и да поддържаме постоянно добро игрово ниво на терена.

– Лудогорец и Левски ли ще се борят само за титлата, или ще се намеси и друг отбор?
– Да, Лудогорец и Левски показват, че са двата тима, които са фаворити за златото. Битката за третото и четвъртото място обаче също ще е интересна.

– Превъзхождат ли ви Берое и Славия спортно-технически?
– Това не мога да кажа, но е факт, че са преди нас в класирането. За да ги изпреварим, трябва да вземем максимум точки от четирите мача с тях.

– В първия пролетен кръг на 21 февруари гостувате на „Овча купел”, където в последните сезони редовно биете?
– Срещу Славия играем успешно не само на „Овча купел”, а и във Варна. Но предстоящия мач няма да има нищо общо с предните. Много е важно с оглед на разликата в точките да стартираме успешно. Ще бъдем двойно мотивирани да бием в София, както и след това Левски на „Тича”. Един успешен пролетен старт ще ни вдъхне самочувствие и увереност в силите.

– Кои грешки от есента не искате да повтаряте?
– Да не губим с лека ръка точки в мачове, в които сме ги заслужили, и да сме пределно концентрирани през 90-те минути на всеки мач.

– Как ще се отрази завръщането на Георги Илиев на Черно море?
– Много позитивно. Познавам го от години, той е изключителен футболист и легенда на „Тича”. Жоро ще вдигне класата ни. Колкото повече такива футболисти има в един отбор, толкова по-добре за него.

– Как виждате останалите нови попълнения?
– Щом са привлечени в Черно море, значи имат необходимите качества и ще са полезни на тима.

– Какво бихте казали за Вальо Йосков, който още не е навършил 18 години, но с това, което показва, дава заявка за основен изпълнител в бъдеще?
– Вальо е момче с безспорни качества и всички ние ще му помагаме да ги развива. Господ е бил щедър към него с таланта, който му е дал. Пожелавам му да се реализира във футбола и вярвам, че ще го направи.

– Има ли напрежение в отбора след инцидента между Марк Клок и Матиас Курьор по време на двустранната игра миналата седмица?
– Не. Двамата изясниха взаимоотношенията си и всичко между тях е наред. Такива неща се случват по време на предсезонна подготовка.