„Камчия“ посреща 21-та Балканиада по математика

Знания ще мерят 108 млади математици от 17 страни в света. България се представя с три отбора

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ ще посрещне най-добрите млади математици от Балканите и други 9 страни, които ще участват в 21-та Балканиада по математика. Престижното събитие в света на точните науки ще се проведе от 24 до 27 юни в най-модерното училище в България – Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“.
В Балканиадата ще участват 108 ученици до 15,5 години от страните от Балканския полуостров – Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония. Математическите отбори от тези държави са членове на организацията „Балканска младежка олимпиада по математика“. Като гости в състезанието ще се включат и отборите на Франция, Азербайджан, Казахстан, Филипините, Саудитска Арабия, Таджикистан и Тюркменистан. Присъствието на гостуващите страни е показател за високия международен рейтинг на състезанието, което се утвърди с високите резултати на участниците и отличната организация, коментират участници и организатори.
България ще участва с 18 състезатели в три отбора – в домакинската група са шестимата младежи от Българския национален отбор по математика до 15,5 години, който е подбран след дълга селекция от национални състезания и контроли. Домакинството на страната ни дава право на включване на втори отбор, а добрите традиции на българската школа по математика са фактор за допускането и на още един отбор – от математическите гимназии на Варна и Бургас, които също ще премерят знания.
Официалното откриване на Балканиадата ще се проведе в неделя – 25 юни от 11,00 ч. в актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Поздравителен адрес до участниците и организаторите е изпратил президентът на България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, представители на авторитетни образователни и обществени организации, сред които изпълнителният директор на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – Станка Шопова. Специален поздрав ще поднесат децата от Общинския детски комплекс във Варна.
Състезателната част на Балканиадата по математика ще започне точно в 9,00 ч. на 26 юни в спортната зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Участниците ще имат четири и половина часа за решаването на четири задачи задачи – по една от областите алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Както на повечето международни олимпиади, задачите се подготвят от жури и ръководителите на отбори в навечерието на състезанието. Председател на петчленото жури от изтъкнати български математици е проф. д-р Иван Тонов – дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
По време на гостуването си в „Камчия“ младите таланти и гостите ще имат възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център. Те ще се насладят на плажа и топлото българско море, ще имат възможност да използват басейна с олимпийски размери и фитнес залите в Спортния комплекс „Камчия“. Децата ще видят и най-старото злато в света, което се намира в Археологическия музей във Варна, а така също да се разходят до нос Калиакра и Балчик.
Досега България е била домакин на Балканиадата през 1998 г. (Пловдив) и през 2007 г. (Шумен). Съорганизатори на престижното събитие са Министерството на образованието и науката на България, Съюза на математиците в България, Община Варна, Регионалния инспекторат на образованието – Варна, Математическа гимназия «Д-р Петър Берон» във Варна, Институтът по математика и информатика на БАН, Частното средно училище «Юрий Гагарин» и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.
«Камчия» е предпочетена за домакин на авторитетното състезание с изключително висок рейтинг, заради най-добрите условия за образование, култура, отдих, спорт и здраве, а така също и заради съхранената уникална природна среда. Комплексът има опит в организирането и провеждането на състезания от висок ранг в областта на образованието и науката – през март бе домакин на 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, както и на множество образователни и квалификационни курсове и програми. Партньорството със Съюза на математиците е традиционно добро, тук са и подготвителните лагери по математика на част от участниците в българския национален отбор.
Санаторно–оздравителен комплекс „Камчия“ е международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детско и младежко образование и отдих с инвестиция на правителството на Москва. Той е предпочитана дестинация за състезания, олимпиади, зелено училище, творчески и подготвителни лагери, а също фестивали на знанието, науката и талантите.