„Камчия“ кани деца от България и света на космическа експедиция

 

Специални гости на лагерната смяна ще са инструкторът на Юрий Гагарин – Йосиф Давидов, и много космонавти

„Камчия“ кани деца от България, Русия и света на международната лагерна смяна „Космосът и ние“, която ще се проведе от 31 юли до 14 август. Плаж, спорт, образователни игри, творчество и «космически» забавления са предвидени в ежедневната програма. Децата ще имат уникалната възможност да се „скачат“ с Орбиталната космическа станция, ще направят практически тренировки с аналога на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА, който е в Авиокосмическия център в комплекса.

За лятната смяна „Космосът и ние“ са поканени космонавти от Русия, България, Унгария, САЩ, Франция, Чехия, Полша, Румъния, Куба и др., част от тях вече потвърдиха участието си. Те ще разказват на децата за работата и успехите, за изключителните умения, които притежават космонавтите – енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята. Гости на „Камчия“ и участници в смяната „Космосът и ние“ вече бяха космонавтите Виктор Савиних, Павел Виноградов, Йосиф Давидов – инструктор на първия космонавт Юрий Гагарин, космонавтите Берталан Фаркаш (Унгария), Думитриу Прунариу (Румъния). Българският космонавт Георги Иванов е член на Обществения съвет на СОК „Камчия“, а космонавт-изследователят Красимир Стоянов е ръководител на Авиокосмическия център. Тази година през април успешно бе проведена пролетната космическа експедиция „Интеркосмос – днес!“.

В Столицата на щастливото детство ще се сформират космически екипажи. Участниците в лагерната смяна ще се запознаят със звездите, планетите и галактиките, ще се научат как да се ориентират по тях и сами да изготвят звездни карти. В учебната обсерватория ще правят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с един от най-добрите телескопи – с диаметър на огледалото 35,5 см.

Бъдещите космонавти ще имат и уникалната възможност да тренират скачване с Международната космическа станция. В „Камчия“ се намира единственият в България, и един от четирите в Европа, аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“. В учебното копие – тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват, всеки от детските екипажи ще има своя позивна за връзка със Земята и възможност да се скачи с МКС в автоматичен и в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе състезание между екипажите, а на лагерен огън те ще получат сертификати за участие. Предвидени са ежедневни спортни тренировки на бъдещите космонавти на най-големия и красив плаж в България и в прекрасния парк на „Камчия“.

От 17 до 31 юли талантите на България и света са добре дошли на международната лагерната смяна и фестивал „Заедно в 21 век“. Програмите обединяват деца и младежи от различни страни, с различна култура и традиции, за да осмислят колко е важно да са заедно – да живеят в мир, да работят, да творят, да опознават себе си и света, да играят и се веселят, да постигат целите си. Именно от приятелството зависи съдбата на човечеството, а срещата на деца от различни държави, оставя приятелства за цял живот.

По същото време в СОК «Камчия» ще се проведе и фестивала «Заедно в 21 век», в който вече са потвърдили участието си творчески колективи от България, Русия, Грузия, Армения, Молдова, Полша и др.

С уникалните си програми и смени, комплексът стана символ на качествения детски отдих в България. В „Камчия“ всяко дете открива и развива своя талант в разнообразните собствени образователни, езикови, професионални, спортни и екологични смени – „Земята – наш дом“, „Море, музика и спорт“, „С миром говорим на русском языке“, „Шагнуть в русский мир“, „Leaders“ и др. Талантите участват в Международният фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия”, който вече трета година се провежда под знака на ЮНЕСКО.

Комплексът отново ще е домакин и на Международната балетна академия, в която най-добрите руски преподаватели и балетмайстори ще водят мастър класове от 1 до 13 август.

„Камчия“ предлага и идеални условия за семеен отдих, спорт и възстановяване на брега на морето, сред уникална природа, спокойствие и красота!

Очакваме ви!

За информация и записвания:

sokkamchia_prodajbi@abv.bg

Централен офис:

София, ул. Тунджа № 53

+359 2 8581928

sokkamchia-sofia@einet.bg

www.sok-kamchia.com