„Камчия“ е домакин на Националната олимпиада по химия

В идеалните условия на комплекса се подготвят и едни от най-добрите млади математици в света

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. В нея участват 120 деца от 7 до 12 клас от цялата страна, показали отлични резултати в областните кръгове на състезанието. Домакини на престижното събитие са Регионалното управление на образованието във Варна и Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. По време на откриването бе поднесено приветствие от Министъра на образованието и науката – проф. Николай Денков, който също е химик.
Състезанието протече в четири състезателни възрастови групи и в два етапа – теоретичен и експериментален. По традиция най-вълнуващ бе експерименталният кръг, в който учениците правиха качествени химически анализи за изследване на вещества, съдържащи се в разтвори. Участниците провеждаха химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазени изисквания за безопасност. Специално за олимпиадата в училището пристигнаха 800 епруветки, 100 бехерови чаши, филтърна и лакмусова хартия и специални химически вещества.
По същото време в „Камчия“ се подготвят и 154 от най-добрите млади математици в света – ученици в Профилираната природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. „В „Камчия“ сме за четвърта година. Тук децата достигат върхово математическо натоварване – като истински спортисти – много задачи и спорт“, обясни ръководителят на групата Йовка Николова. „Тук младите математици се подготвят за влизане в националния отбор по математика, казва преподавателят Динко Раднев и с нескрита гордост допълва, че Бургас осигурява трима състезатели в шестчленния отбор на България.
Постиженията в математика отварят вратите на най-добрите световни университети за нашите математици, но те обясняват, че вероятността да се върнат в родината си след като завършат, е между 60 и 70 на сто.
През миналата година Природоматематическата гимназия в Бургас изпрати 4 от своите ученици в най-добрите руски университети. Тази година да учи в Русия се подготвя и единадесетокласникът Христо Добрев, който от малък мечтае да стане авиоинженер. Той ще изпрати апликации до руските висши училища, в които се учи авиация и космонавтика, но най-силно желае да го приемат в Московския авиационен институт. А междувременно вече е получил покана да чете лекция по геометрия пред свои връстници в Центъра за надарени деца в Раменское, край Москва.
Санаторно–оздравителен комплекс „Камчия“ е международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детски и младежки образование и отдих с инвестиция на правителството на Москва. Той е предпочитана дестинация за провеждане на състезания, олимпиади, зелено училище и фестивали на творчеството, знанието и науката.