Как да изберем моторно масло за автомобила, ако сме начинаещи

Днес пазарът предлага широка гама моторни масла. Понякога задачата да изберете правилното, може да се окаже доста трудна. Така, за да изберете идеалния вариант, моторно масло за автомобила, внимание обърнете на някои основни фактори.

В тази статия ще се спрем на два водещи въпроса – кога да смените моторното масло и как да изберете моторното масло, подходящо за вашия автомобил.

Кога да смените моторното масло

Много автомобилни ентусиасти, мислят за избора на моторно масло, само в момента, в който е време да го сменят. И този момент, най-често изобщо не идва, след 10 хиляди километра, както посочват повечето производители. Тук, много зависи от условията, в които се експлоатира машината.

Някои обстоятелства налагат смяната на моторното масло да се извършва по-рано, на всеки 8-9 хиляди километра. Тези фактори включват:

честа запрашеност на въздуха;

много студен климат;

чести температурни спадове;

лоши пътища или почти пълното им отсъствие;

експлоатация на автомобила за транспортиране на тежки товари.

Как да изберем моторно масло

1. Следвайте препоръките от производителя на автомобил

Когато избирате моторно масло, не забравяйте да проучите сервизната книжка на автомобила. Трябва да вземете предвид всички препоръки, посочени там. Ако, по някаква причина е невъзможно да разгледате инструкциите, попитайте за съвет. Там, където ще ви дадат най-точен ще е оторизиран дилър на модела или в магазин, който продава резервни части за автомобили от вашата марка.

Необходимите данни се представят най-често под формата на код – одобрението на производителя на автомобила за масло за определен тип двигател. Този код може да е, както в международната класификация (SAE, API, ILSAC), така и в европейската (ACEA).

Всеки вид смес има специфичен химичен състав и набор от добавки. Неправилно избрания тип моторно масло може да увеличи разхода на гориво. Такъв може и да намали мощността на двигателя и дори да повреди двигателя.

2. Когато избирате, вземете под внимание марката на предишното моторно масло

Много автомобилни ентусиасти купуват употребявани автомобили. Ако и вие сте такъв, в този случай не забравяйте да попитате предишния собственик какъв вид масло е използвал последния път. Факт е, че два различни вида масло, могат да влязат в нежелана химическа реакция помежду си. Последното ще се отрази негативно на функционалността на двигателя.

Ако подобна информация не може да бъде намерена е задължително да се промие двигателят на автомобила, преди да се смени маслото.

3. Изберете само сертифицирано моторно масло

Знаейки, кое масло е използвано миналия път и като вземете предвид препоръките на производителите, започнете да търсите най-подходящата смес за вашия автомобил.

Наред с това, когато избирате моторно масло, се ръководете не от съветите на компаниите, които произвеждат тези продукти, а от препоръките на производителя на автомобила. Опитайте се да сте критични, към твърденията на мениджърите на специализирани магазини, които ви приканват да купувате „най-новото и най-доброто“ масло. Продавачът може да не изневерява, но това не означава, че препоръчаният продукт ще работи най-добре за вашия автомобил.

4. Не забравяйте да обърнете внимание на вида, сорта и вискозитета на маслото

Колкото повече стеснявате избора си, толкова по-лесно ще е да изберете конкретна марка. Не забравяйте, че в препоръките си, производителите на автомобили, често посочват възможността за използване на няколко марки масло, от една и съща компания наведнъж.

Тези или други марки, обаче често имат разлики помежду си. Маслата могат да са минерални, синтетични и полусинтетични. Те може да имат различни класове и различен вискозитет.

Когато избирате последния параметър, вземете под внимание следната точка: високотемпературният вискозитет на маслото трябва да е по-висок. Последното, ако двигателят на автомобила работи по-дълго време и автомобилът има голям пробег. Разбира се, параметърът на вискозитета на моторното масло трябва да е избран в рамките и одобрени от автомобилния производител.

Когато избирате останалите свойства на продукта, вземете предвид характеристиките на използваното, преди това масло. Важно е, още да следвате инструкциите на производителя.

============================