Какви икони трябва да имаме в дома

Иконата не е просто амулет за щастие. Тя е образ, чрез който има обръщане от човек към Бог. И само ако молитвата е прочетена искрено, иконата може да помогне, да донесе просперитет на семейството, да защити къщата.

Всяка икона се счита за прототип на изобразения светец. Някога в къщите иконите са били разположени в източните ъгли. Днес обаче за много вярващи в апартаменти и къщи източният ъгъл може да не е на правилното място. Затова трябва да изберете най-удобното място, на което ще ви е най-удобно да се молите.

Ето примерен списък с икони, които можете да поставите и в дома си:

Икона с образа на Исус Христос

По правило тази икона лекува сериозни заболявания и неразположения. Също така, тя предпазва от бедствия, извежда ви на прав път, подкрепя в трудни времена. Необходимо е да поставите иконата на почетно място у дома, да й разпределите доминиращата част в къщата.

Икона на Света Богородица

Дева Мария се счита за образ на чиста любов, тя прощава, дава търпение и смирение. Има огромен брой подобни икони. Можете да поискате от Божията майка здраве, добър съпруг, деца. Божията майка е покровителка на всяка жена. Следователно иконата с лика на Исус много често се взима от булки, за да се венчаят, а след това се съхраняват в къщата като семеен амулет.

Икона, изобразяваща Свети Николай

 Хората се обръщат към него, ако искат да решат сложен проблем, да излязат от безнадеждна ситуация. Молят и Свети Николай да се излекува от тежка болест.

Изброените икони се считат за задължителни, те защитават семейството, носят просперитет и са символи на хармония. За тези икони изберете ъгъл или ги поставете една до друга на стената. Желателно е те да са на тихо и удобно място. Така че всеки член на семейството има възможност на уединено място да предаде душата си пред Бога и светиите.

Източник: ikonite.bg

  • публикация