Кабелните оператори са единодушни: Наредбите са спазени, общината извършва вандализъм

Община Варна нарушава закона с безразборното рязане на кабели в централната градска част. Това заявиха представители на кабелните оператори, чиито мрежи общината унищожава вече пореден ден за сметка на потребителите.
Операторите отричат да не са спазили закона и търсят правата си чрез РДНСК. „От кметството се оправдават със съвсем нова наредба номер 35, която не съществуваше тогава, когато сме поставяли кабелите. Преди време в сила беше наредба номер 17, според която не се разрешаваха въздушни кабели, а трябваше да ги прикрепваме към фасади и да ги прибираме със скоби и тръби. Така сме и направили. За нас това не са въздушни кабели, според тогавашната наредба са абсолютно законни. Но според някаква нова наредба номер 35, вече и фасадните кабели се водят „въздушни”.

8-9 - Kabeli - 3
Това, което върши общината в момента, е вандализъм. Праща хора да се катерят по терасите на данъкоплатците, от които им идват заплатите. Работниците притесняват възрастни хора, рушат частните фасади и изолации със стълбите си. И всичко, защото е измислена някаква нова наредба. Но закони и наредби излизат всеки ден. Може ли къщи, построени преди години, да отговарят на днешните изисквания за строителство?! Няма как. Трябва да се даде срок за изпълнение на изискванията”, коментират представители на ръководствата на доставчиците.
„Къде е обявена обществена поръчка за това рязане, спазва ли общината закона, или това е някаква кампания, от която страдат хората, които им дават заплатите? Има ново строителство, в което няма предвидена подземна канална мрежа, а това зависи от строителите. Има сгради до жп гарата, където на 50 см под земята има вода, там кабели не могат да се прекарват”, възмущават се от друг кабелен оператор.
„Въздушните кабели са по дърветата, нашите са фасадни по наредба 17, която сме спазили. Нямат право да ги режат и да оставят хората без телевизия и интернет за празниците”, коментират от трети доставчик.