Италианци и испанци споделят как се откриват кулинарни таланти

 

От 29 май до 2 юни се организира международно обучение за инструктори по кулинарни изкуства и кулинарен мениджмънт с участието на 20 университетски преподаватели в тези области от Испания, Италия, Словения, Литва, Латвия и България.
Домакин на тези международни кулинарни работилници ще бъде Институт по кулинарни изкуства (ИКИ) към Висше училище по мениджмънт, Варна. През първите два дни, шеф Робин Вилареал (съосновател на първата програма по кулинарни изкуства в България) ще представи пред гостите успешни практики в подготовката на студенти по кулинарни изкуства и ще разкаже повече за стажантските позиции в ресторанти със звезди Мишлен в Западна Европа, от които близо 40 студенти от варненския кулинарен институт се възползват. Ще бъдат споделени историите на момчета и момичета от Варна, които понастоящем са на стаж в награденият през 2001 г. с три звезди Мишлен – едноименният ресторант на шеф Мартин Берасатерий (Martin Berasategui) в Ласарте, Испания и тризвездният ресторант Юберфаарт (Uberfahrt) в Германия при шеф Кристиян Юргенс.
От своя страна, шеф Робин ще разкаже, как може да се откриват и развиват талантливи младежи, които искат да израснат във висшите кулинарни среди. Той ще сподели практики за кариерно консултиране и подкрепа за успешна трудова реализация на студентите от своя опит – близо 10 години опит в обученията по кулинарни изкуства, завършил френската академия Кордон Блу в Мексико, работен опит от тризвезден Мишлен ресторант в Монте Карло.
Интересна част от програмата ще бъде и демонстрацията на съвременни методи за развитие на кулинарни таланти в Испания и Италия. Те ще бъдат представени от експерти в областта на човешките ресурси – Джулия Салучи от страната на вкусната паста, и Силвия Хюлияна от държавата, в която са разположени едни от най-известните Мишлен ресторанти. От друга страна, шеф-инструктор от Словения ще демонстрира приготвянето на словенски традиционни ястия с местни и сезонни органични продукти.
Това е инициатива в рамките на проект „Обучението по кулинарни изкуства в подкрепа на младежката заетост и социалното включване“, който е подкрепен от Програма Еразъм + на Европейската комисия с организатори „Асоциация кулинарни изкуства и гостоприемство“ (АКИГ).