История с щастлив край: Храм преобърна живота на съпрузите Венко и Анелия

Недко Петров

Варненците Венко и Анелия се влюбват и имат хубава и чиста любов, като тази на мнозина други българи. Когато разбират, че искат да остареят заедно, вдигат сватба, а след това с трепет очакват първата си рожба. Минават обаче една, две, три години, а тя така и не идва.
„Ходихме на лекари, направиха ни всички възможни изследвания, но не откриха причина, заради която не може да имаме дете. Но годините минаваха. Станах на 30, а със съпругата ми искаме повече от едно дете. Започнахме да се притесняваме, обхвана ни безпокойство, близките ни също се тревожеха“, разкри пред „Народно дело Седмицата” 30-годишният Венко Михайлов.
Един ден той разбира, че в построения през XVII век храм „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в Асеновград стават чудеса и свещениците помагат на бездетни двойки да се сдобият със свое дете. “Отидохме с жена ми, попът ни даде да изядем по една осветена ябълка, върза коланче около кръста на Анелия и прочете молитва. След това ни каза: „До една година вие ще станете родители.“ Беше юни миналата година и той се оказа прав, тъй като през септември съпругата ми забременя и другия месец очакваме да се роди детето“, допълни Венко.

6 - Venko 1
Последният уточни, че по заръка на попа Анелия ще носи коланчето, докато роди, а после трябва да го скрие под възглавница или на друго място в дома им. Военнослужещият е видял и два добри знака за най-важното им житейско събитие: „Когато отидохме в храма, валеше силен дъжд и беше мрачно. След като излязохме навън, вече грееше слънце. Още тогава си казах, че това е на добро. В нощта срещу 14 септември на Кръстов ден пък сънувах, че ставам баща. На сутринта не го споделих с Анелия, защото исках да мине прегледа й след няколко дни. Той показа, че сънят ми се е сбъднал.“
Венко е споделил случилото се с негов колега, който имал подобен проблем. Той отишъл в божия храм с жена си и сега двамата също очакват дете.
Запитан защо реши да разкаже историята си пред медиите, Венко Михайлов призна: „Видях на един билборд да пише „Направи добро“ и реших да направя добро на много двойки. Не ми бе приятно да прочета, че 300 000 семейства в България нямат деца, а всяко от тях не разполага с 5000-6000 лева за инвитро. Това с нас си беше чиста Божия помощ. Но както Господ помогна на мен и жена ми, така може да помогне и на други двойки, ако отидат в този храм.“