Инфекция вкара деца от забавачница в болница

Деца от детска градина във Варна бяха приети в болница миналата седмица. Те са възпитаници на детска градина „Слънчо“ в града и са приети по спешност в местна инфекциозна клиника, съобщи vesti.bg.
До лечебното заведение се стигнало, след като всички вдигнали температура и започнали да повръщат. Директорът на инфекциозната клиника д-р Диана Радкова съобщи за БНР, че децата са без опасност за живота и със средни увреждания. Според нея показват признаци на вирусна инфекция. Състоянието им се влошило много бързо след първата поява на симпотмите. По първоначална информация около 12 от децата са били в по-тежко състояние и се е наложило да останат и през нощта за наблюдение, а другите са били изписани.
От Регионалната здравна инспекция са взели проби на храната, направени са допълнителни изследвания и на децата. След като беше разпространениа информацията за случая, от общината комементираха, че деца от други детски градини, които се хранят от същата кухня, нямат никакви оплаквания.
В Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна амбулаторно са преминали още 8 деца от ОДЗ „Слънчо“, като две от тях са хоспитализирани. Така общият брой на хоспитализираните деца към момента е 20, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение по-късно. Последва бърза реакция от страна на общината и в четвъртък детското заведение беше затворено.
По късно беше съобщено, че ЦДГ №5″ Слънчо“ ще отвори врати и ще работи с деца още на следващия ден. От общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ обясниха, че  детското заведение е било затворено със заповед на кмета за извършване на дезинфекция. Процедурата е изпълнена от екипи на РЗИ. Състоянието на всички деца значително се подобрява, те са без температура, без повръщане и без диария.
Според началника на втора клиника по инфекциозни болести и на направление „Инфекциозни структури“ в УМБАЛ „Св. Марина“ доц. д-р Диана Радкова до началото на тази седмица всички деца ще бъдат изписани от лечебното заведение.