Иновациите – най-добрата инвестиция в бъдещето

Третото издание на академия „Иновация в действие“ стартира във Варна с отворен семинар в Икономическия университет. Над 100 млади иноватори се срещнаха с изявени практици в областта на предприемачеството и иновациите.
Академия „Иновация в действие“ се провежда по инициатива на „Солвей Соди“ АД и е със социален характер. Тя има за цел да инвестира в бъдещето на младите хора, като развива техните знания и практически умения в създаването на иновативни проекти, както и да ги подкрепя в генерирането на идеи в областта на технологичните и социални иновации, здравословния живот и безопасността.
Официални гости бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, основен партньор в проекта. Те говориха с присъстващите за иновациите в корпоративна среда и успешните иновативни практики.
„Повече от 150 години Група „Солвей“ изгражда традиция на иновативен и предприемачески дух, станал част от корпоративната култура и практиките на всеки един служител на компанията. Този дух е в основата и на силната подкрепа, която „Солвей“ оказва вече над 10 години за проекта „Солар Импулс“ – „слънчевият“ самолет, който лети, без да използва нито капка гориво, и в момента изпълнява околосветския си полет в частта му над Северна Америка“, каза г-н Номикос. „Академия „Иновация в действие“ е свързана с иновациите, но на първо място това е проект, посветен на образованието. Според нас иновациите трябва да се превърнат в задължителен елемент от бизнеса на всяка компания, за да може тя да бъде успешна и устойчива“, добави той.
„В „Аурубис България“ ние вярваме в иновациите. Затова сме създали среда за тяхното стимулиране, която да ни помага да установяваме новите идеи, зараждащи се в служителите ни, но също така и среда, която да приеме тези идеи и да ги подпомогне. Защото от една идея има смисъл само тогава, когато тя е приложима и води до успешни резултати на компанията“, каза г-н Курт.

23 - Solvej1
Велика Петрова и Магдалена Михалева, победители съответно от второто и първото издание на „Иновация в действие“, бяха сред присъстващите на семинара. Те споделиха как Академията им е помогнала в професионалното им развитие, както и защо младите хора, които искат да се развиват и да инвестират в бъдещето си, трябва да участват в нея.
Специалeн гост на семинара бе Сергей Петров, съосновател на революционната система Bee Smart Technologies. Това е интелигентна система за пчелни кошери, която позволява на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем. Bee Smart Technologies е българският финалист на международния конкурс за социални иновации The Venture и един от New Europe 100 Challengers на Google.
По време на събитието младите хора се запознаха с това как и защо да се включат в безплатната академия и състезание. „Иновация в действие“ се провежда едновременно във Варна и София, а участници от други градове в страната ще имат възможност да се включат дистанционно чрез специални онлайн обучителни сесии на живо.
През следващия етап от Академията, който е в началото на септември, всички участници ще минат през серия от безплатни обучения, които да изградят у тях разбиране, знания и умения за устойчиви иновации. Всеки, който желае да се включи в тях, вече може да кандидатства чрез специалната форма на http://innovationinaction.eu/. В хода на академията класираните ще получат подкрепа и експертно мнение при разработването на проектите си от ментори и лектори практици. Най-добрите три проекта, избрани от престижно жури, ще получат специални образователни награди – безплатно участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, магистратура и курс по иновации, предприемачество и финанси в България.