Изпразниха „Рапана“, готвят свободната библиотека за зимата

 

Откритата библиотека на входа на Морската градина, която се превърна в една от забележителностите на лято 2017 във Варна, ще има своя зимен дом. Авторите на идеята Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов обявиха на Фейсбук страницата на проекта, че точното място ще бъде обявено съвсем скоро.


Книгите вече са складирани на подходящо място, за да се предпазят във влажните есенни дни. „Имаме идеи и планове за разширяване на проекта и превръщането на „Рапана“ в обособена културна точка в града, в която да могат да се случват и други вълнуващи неща освен обмена на книги. Но за тази цел ни предстоят доста стъпки, които включват разрешителни, финансиране, план за разширяване на конструкцията и т.н.“ – обясняват креативните варненци.
Улична библиотека “Рапана” бе сглобена на 25 август, а финансирането бе по едно от направленията на програма „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Целта й бе не само да се провокира повече четене и достъп до споделяне на литература сред гражданите и гостите на града, но и да се стимулират повече идеи за градски дизайн.
Изчезването на книгите от стелажите на обществената библиотека предизвика първоначално объркване във варненци, които бързо свикнаха с нея. Първоначалната версия беше, че томовете са откраднати. Предположението всъщност беше напълно уместно, защото в края на лятото имаше поне три регистрирани опити да кражби от „Рапана“. В тези случаи се стигна дори до намеса на полицията. Колко от общо 2000 книги, които бяха дарени за новата открита библиотека са оцелели в крайна сметка, не се знае със сигурност. Надеждата е обаче инициативата да просъществува и да промени нагласата на варненци както към четенето, така и към споделянето.