Изповед на пенсионер: Уж ни дават данъчни облекчения, а ни карат да ги плащаме

Възрастен варненец се обади в редакцията на „Петел“, за да разкаже как изглежда социалната политика в държавата през очите на човек, който трябва да има полза от нея. Той се оказа изумен от начина, по който се дават данъчните облекчения, разкарването на което са подложени възрастни и болни хора и в крайна сметка съмнителния ефект от цялото това „упражнение“.
„Преди известно време съпругата ми се пенсионира по болест. Тогава й казаха, че може да ползва облекчения за данъците“, разказа мъжът, който самият е инвалид.
„Трябвало да се попълнят документи, за което се налагаше жена ми да отиде в един офис на социалните, който се намира в „Китайската стена“ (известен с дължината си блок във Варна). Тя отиде, наложи се доста да чака. Там има всякакви хора, много инвалиди, някои от които не могат да се предвижват без придружител. На мястото няма нито къде да се седне, нито дори тоалетна. Както и да е, това мъчение мина, дадоха на съпругата ми необходимите документи и казаха да отиде до Изчислителния център, който е в другия край на града. Там пък е някакъв друг кошмар! Обслужването е бавно, опашките – големи. Почнахме вече да се чудим има ли смисъл да се тормозим за тези облекчения. Да не говорим, че се налага и да се плаща“, недоволства варненецът.
Той научил също, че може да ползва отстъпка от данъка и за колата си. „Трябвало обаче документ има ли катализатор колата или не. Сега трябва да отида да извадя такъв, което едва ли ще стане без пари“, коментира мъжът. За няколко дни само за документите за данъчни облекчения двойката пенсионери са похарчили повече от 20 лева, като в това не влизат транспортните разходи.
„Вече се питаме има ли смисъл да си търсим правото на облекчения. Дали изобщо ще имамe сметка от тях?“, чуди се варненецът.