Изповед на един варненски пенсионер: Не ни трябва пореден супермаркет, искам пейка

Слухове за поредния супермаркет смути съня на варненските пенсионери от район „Вл. Варненчик“ около блок 210. „Разправят, че вместо да имаме хубав парк с красиви дървета и пейки, ще изкоренят засятото, за да вдигнат сграда на няколко етажа. Отгоре ще има жилища и офиси, а на партера – поредният магазин за хранителни стоки. За какво са ни толкова магазини!? Наоколо е пълно с тях, и то все големи, все хипермаркети. Толкова изоставени сгради има, недовършени или вече готови магазини, които са опразнени – защо там не се позиционират новите мераклии за магазини“, коментира един от засегнатите пенсионери.
Споделя, че на обществено обсъждане преди време, организирано от районното кметство, хората са били единодушни, че не искат повече строежи. „То вече място не остана. По-добре да направят парк с пейки, та жените и децата да има къде да се събират през лятото“, допълва той. Въпреки това упоритите слухове за нов градеж, който щял да бъде на частна земя и нищо не може да попречи на багерите, се превърна в тема №1 за жителите на района.
Те припомнят, че сегашният бум на супер- и хипермаркетите, които се надпреварват да отворят врати във всеки район на Варна, много напомня на времето преди няколко години, когато в града никнеха мол след мол, а скоро след това фалираха. „По-добре да сме първенци по паркове и добре устроени градинки, защото те няма как да фалират, а и в крайна сметка колко пари имат хората и колко магазини им трябват, за да се напълни хладилникът вкъщи?! Нали трябва да има и места за игра на децата и за отдих на възрастните, места, където хората да се събират и да общуват“, завършва варненецът.